Komorní restaurace Café Buddha v Balbínově ulici na Vinohradech získala již před časem významné ocenění thajské ambasády, které potvrdilo špičkovou kvalitu a autentičnost servírovaných pokrmů. Zvlášť večeře v Café Buddha představuje nádhernou hru barev, tvarů i chutí, které se střídají na talířích. Jemné, sladké, pálivé, křupavé…

Tip:

Pokud vás pokrmy v Café Buddha zaujaly, můžete se přihlásit do kurzu thajské kuchyně, který šéfkuchař lektoruje.

Křupavý krab

Doporučujeme degustační menu, v jehož rámci ochutnáte vše podstatné. Startuje se vizuálně působivými krevetami v tempuře, které jsou doplněné mangem, avokádem a zabalené do rolky. Chuťově podmanivý je také singapurský krab, jenž má měkkou schránku, a tudíž se jí celý. Je podáván s jemnou chilli omáčkou a citronovou trávou. Mezi nejlahodnější delikatesy patří mušle sv. Jakuba připravené na přepuštěném másle a po malajském způsobu ochucené rýžovým vínem, praženým kokosem a karamelem. A potěší i nadýchaná "tchajwanská houstička", připomínající spíše knedlík, která je plněná jemným kachním masem a nasládlou švestkovou omáčkou.

Z nabídky:

Tchajwanská houska, konfitovaná trhaná kachna, domácí švestková omáčka

195 korun

jarvis_59ca5da7498e2987e0231da6.jpeg

Krevetí tempura s mangem a avokádem

215 korun

jarvis_59ca5da7498e2987e0231ead.jpeg

Nejpálivější je salát

Alternativou jsou slavné čínské knedlíčky dim sum s krevetovou náplní. A protože jsme zatím představili vesměs nepálivé či jen mírně pikantní pokrmy, musíme doporučit také dvě speciality pro příznivce řízných chutí. Zřejmě nejpálivějším pokrmem na menu je tradiční thajský Som Tam salát připravený z mladé zelené papáji, jen o fous méně pikantní je legendární polévka Tom Yum, připravená ve své královské podobě s krevetami. Samozřejmě nechybí ani maso, v nabídce je třeba křehký bůček z přeštického prasátka, hovězí žebra Qualivo s kokosovou omáčkou či vynikající thajské curry s hovězími líčky. A nesmíme opomenout ani výjimečný a značně netradiční dezert v podobě sladkého sushi.

Malý Japonec

Napárovat víno k pikantní a chuťově bohaté asijské kuchyni je poměrně složité, proto spousta milovníků thajských či malajských jídel dává přednost pivu − v Café Buddha si můžete dát nejslavnější thajské pivo Singha. Pokud trváte na vínu, jednoznačnou volbou by měl být rýnský ryzlink, který díky své mineralitě a pevné struktuře hravě zvládne i orientální kuchyni. V Café Buddha mají poměrně hezký výběr zajímavých německých ryzlinků, přičemž tím nejlepším je Kirchspiel z vinařství Keller, které má své vinice nad Rýnem v jedinečné oblasti s vápencovými půdami. V poměru výkon-cena je nejlepší volbou ryzlink z vinařství Fink z Kremstalu. A za zkoušku stojí i originální koktejl zvaný Malý Japonec, který se skládá s likéru Chambord, saké, limetové šťávy a pomerančového džusu.

Podívejte se, jak v restauraci Café Buddha připravují smaženého kraba s omáčkou:

Máte chuť na něco exotického? Smažený krab s omáčkou podle odborníka na asijskou kuchyni
Mate_chut_na_neco_exotickeho_Smazeny_krab_s_omackou_podle_odbornika_na_asijskou_kuchyni.jpg

Marek Partl z restaurace Café Buddha nám připravil smaženého kraba se singapurskou omáčkou a 7minutovým smaženým vajíčkem.

Rozhovor s šéfkuchařem: Štěpán Návrat

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Bez thajské bazalky. Její specifická chuť po anýzu je v kuchyni nenahraditelná.

Adresa:

Café Buddha

Balbínova 19
Praha 2
www.cafebuddha.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Mám rád citronovou trávu a kafirové listy, protože jídlu dodávají neuvěřitelnou svěžest podobně jako limety, citron nebo vanilka.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Do nedávna bych uvedl asi Story, protože byli nejlepší. Nyní je náš favorit u Karlova Mostu, tedy restaurace Bellevue, kam chodíme pravidelně na křepelku s foie gras.