Horká, ledová, černá, bílá, překapávaná, pražená, za studena louhovaná, lógrová, hořká, slazená, s příchutí či bez kofeinu. Cappuccino dnes tvoří nerozlučnou dvojku s uměleckým výtvorem ve své pěně a ve špičkových barech vzniká díky espresu celá škála inovativních koktejlů. Zdá se, že v kávovém vesmíru už nic nového snad ani vymyslet nejde. Slovenské duo bratrů Nagyových se však rozhodlo jít ještě dál a svou čirou kávou bourá všechny zajeté stereotypy.

Když se setkáváme v malém bistru nedaleko hlavního bratislavského nádraží − na půli cesty mezi Prahou a Košicemi, odkud David a Adam Nagyovi pocházejí − všichni si objednáváme espreso. "Ano, kávu stále pijeme i v její klasické podobě. Musíme, protože tu od nás tady ještě neprodávají," smějí se.

Jejich Clear Coffee alias CLR CFF, jak stojí na designových lahvičkách, je průhledná tekutina vypadající jako obyčejná voda, přesto má všechny vlastnosti kávy − aroma, chuť i obsah kofeinu. Pije se ledově vychlazená nebo za pokojové teploty, úspěchy sklízí hlavně ve Velké Británii a nyní míří také do Asie.

Od teorie k praxi