Hvozdový komín býval pýchou každého pivovaru. Odváděl vzduch z hvozdu, kde se hvozdilo. Zatímco za městem je hvozd hluboký les, uvnitř pivovaru to je sušárna sladu. A hvozdění je proces, při kterém se v naklíčených zrnech ječmenech snižuje obsah vody pod dvě procenta a zastavují se luštící pochody.

Základem hvozdu je topeniště, nad kterým bývají umístěné lísky pro rozprostření naklíčených zrn. Horký vzduch stoupá hvozdem vzhůru, odebírá sladu vlhkost a širokým komínem je odváděn ven. Kouř z topeniště se odvádí kanály ve stěnách hvozdu a dále pak samostatným menším komínem.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se