Spolumajitel pražírny doubleshot připravuje na stůl devět kulatých misek a do každé usypává jiný druh čerstvě umleté kávy. Na vizitce má pod svým jménem uveden titul green coffee buyer a patří k těm několika málo lidem, kteří toho o kávě opravdu hodně vědí. Přitom ještě během vysokoškolského studia pil jenom čaj. "Poprvé jsem ke kávě více přičichl, když jsem byl na stáži ve Vancouveru. To je dnes spolu se Seattlem takové neoficiální světové centrum kávy," vysvětluje, kde se vzala jeho vášeň pro voňavá kávová zrna.

Kávový byznys zná nejen z naší strany oceánu. Rok strávil na kávové farmě ve střední Americe: "Do té doby jsem nechápal, kolik práce je za jedním šálkem kávy," říká o své zkušenosti, když nalévá do misek vodu z konvice. "Musí se nechat asi minutu stát, aby teplota klesla na teplotu okolo 94 stupňů," vysvětluje. Pak nasává kávu přes speciální lžičku a hlasitě usrkává. Vzápětí ji vyplivne. Zkouším to po něm, jen to hlasité usrknutí si odpustím. Z prvního šálku zřetelně cítím lesní ovoce, z jiného spíše nádech kouře. Jde o klasický způsob, jak se ve světě běžně degustuje a hodnotí káva, aby se mohly porovnávat vzorky z různých farem. Je pevně stanoveno množství kávy, způsob pražení a namletí, teplota vody... Podobá se to degustacím, které známe u vína.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se