Punčový řez
Dezert zvaný lidově „punčák“ svojí výrazně růžovou barvou vždycky vyčníval v béžových řadách zákusků na pultech socialistickcýh cukráren. Kdo a kdy jej vymyslel není známo, je však jisté, že je to cukrovinka inspirativní. Název Punčový řez nesla výstava studentů Vladimíra Skrepla a Jiřího Sopka Punčový řez. V písni Olgy Lounové nazvané Synkopy s griliášem zase „Paní v kavárně v městečku nad řekou Malší krájí silný punčový řez... a na stěně za ní slavný Louis hraje jazz“. 

Punčový řez

Indiánky
Maďarský vévoda Pálfy, který byl začátkem 19. století intendantem divadla ve Vídni, se snažil publikum přitáhnout neotřelým repertoárem. Pozval proto indického mága, jehož představení měla značný úspěch. Jeho maďarský kuchař nadto vytvořil nový druh cukroví, Indianer, ten měl slavného kouzelníka připomínat. Diváci si cukrovinku podávanou v rámci představení zamilovali. Tehdejší indiánek byl tvořen ze dvou samostatných čokoládou politých částí spojených šlehačkou. Vznik české varianty indiánku, kdy je nadýchaný sníh umístěn na piškotu a namočen v čokoládě, je obestřen tajemstvím.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se