reklama
reklama
14. 12. 2011 | poslední aktualizace: 14. 12. 2011  11:30
Jídlo Na Pekárně je "tip ťop"

Jako od maminky. Českou kuchyni umějí v hostinci Na Pekárně v Čakovičkách skvěle

Jak snášíte, když vám obsluha v restauraci, kde jste poprvé, občas tykne a drží si k vám distanc menší než ke svému bratranci? A co lehce košilaté vtipy, které haleká na celou hospodu? Přesně na tohle se připravte, jestli se vypravíte k Václavu Fričovi do dědiny Čakovičky kousek za severním okrajem Prahy.
Petra Pospěchová
Petra Pospěchová
redaktorka
Léta zkušeností jsou cítit v každém jídle, které si v restauraci Na Pekárně dáte.
Léta zkušeností jsou cítit v každém jídle, které si v restauraci Na Pekárně dáte.
foto: René Volfík

Zemitý Václav Frič  si v Čakovičkách nedávno otevřel hostinec Na Pekárně. Jeho živelná energie a svérázný smysl pro humor vás budou provázet celým obědem či večeří, takže se možná občas zakuckáte v půlce sousta nebo polknete na prázdno, když vás zrovna nějakým peprným fórkem počastuje.

Pokud můžu soudit, většina hostů tuhle hru na hromotluka, co je hned s každým kamarád, ochotně přijme. Kultivovanější typy zpočátku maličko děsí, ale i oni se nakonec na vlně bezprostřední komunikace svezou s ostatními.

reklama
Ceník a hodnocení

HODNOCENÍ

***1/2

Česká kuchyně kořeněná svérázným majitelem


CENÍK

Předkrmy 68-99 Kč

Hlavní jídla 85-195 Kč

Dezerty 55 Kč

Lahve vína 275-800 Kč

 

Jak hodnotíme

Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.

* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.

Václav Frič několik let vedl kurzy v Pražském kulinářském institutu, proslul zde hlavně coby odborník na maso a klasickou českou kuchyni. A na obojím staví i ve svém hostinci, který stojí u cesty, kousek za požární nádrží v Čakovičkách.

Léta předchozích zkušeností jsou cítit na každém jídle, které tu ochutnáte. V menu podle očekávání dominují masité pokrmy, nabídka se mění podle ročního období. Třeba kolem svatého Martina tu servírovali husu se šouletem nebo drůbkový kaldoun.

Jednostránkový jídelní lístek obvykle znamená jednoduché rozhodování, v tomhle případě ale nikoliv. Nenápadně nakouknete do talířů k vedlejším stolům, kde se jednotlivé položky menu už zhmotnily, a dilema je najednou obrovské: chcete ochutnat vše. Stoly v podniku Václava Friče jsou minimálně o víkendech beznadějně zamluvené i na dva týdny dopředu, takže varianta "tak se tu otočíme ještě zítra a ochutnáme zbytek", není moc reálná.

Nechtějte, abych vám řekla, co je nejlepší. Moji osobní hitparádu vede kančí se šípkovou, ale objektivně je na Pekárně všechno "tip ťop", jak říkala naše babička. Kančí se šípkovou, kterému postavily pomník Hrabalovy Slavnosti sněženek, dnes dostanete málokde. A když už, tak nebude maso nebesky měkké a omáčka výrazně sladko-šípková jako u Friče. Bramborové placky jsou dokonalou přílohou, jež vyvažuje razantní aroma šípkové.

Na milimetr je vyladěná i svíčková. Omáčka je propasírovaná do hladka, bez kousků zeleniny, které však snadno tušíte v kořenité chuti jejího základu. K tomu decentně špikované maso a karlovarský knedlík jako z učebnice. Žádné velké fantazie, "jenom" perfektně provedený klasický recept. Totéž platí také o kachně. Šťavnaté maso mladého ptáka je schované pod zlatavou kůrčičkou s úctyhodnou vrstvou propečeného tuku.

VÍCE O JÍDLE

Jídlo u Friče je jako gastronomická přehlídka konaná pod heslem "takhle má vypadat česká kuchyně". Jemná játrová paštika, lehce zamlžený kaldoun se širokými nudlemi či průzračný a velmi silný hovězí vývar... chuťové a čichové obtisky jídel z Pekárny byste mohli dávat jako ukázku k Rettigové Domácí kuchařce.

Jediné šlápnutí vedle jsme zaznamenali u jedné várky buchet: klasické české cukrované krychle měly tvaroh i povidla umístěné příliš vysoko, a část těsta se tak dost nepropekla. O dva dny později už ale buchty byly bezchybné a při třetím obědě také.

I když Čakovičky leží v nehostinném regionu ve stínu průmyslových Neratovic, za výlet stojí. Hostinec Na Pekárně je sám o sobě dostatečnou atrakcí.

 

Na Pekárně

Kojetická 36, Čakovičky
tel.: 315 602 615
e-mail: info@napekarne.com
http://napekarne.com

 

reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
K SMÍCHU (MIŠA)
JÁ JEN NECHAPU,JAK STALE NEKDO MUŽE PSÁT O TÉTO RESTAURACI JAK...
Pes do restaurace nepatří (Michal)
Je jen další český zvyk vodit si do restaurace psy, přátelé z...
Petra Pospěchová ??? co to je za hru? (Cobra)
Petra, se psaním recenzí vyloženě baví..OK je to její práce, která...
Jako od maminky. Českou kuchyni umějí v hostinci Na Pekárně v Čakovičkách skvěle (anonym)
Nejhorší stres, strach a deprese z celé návštěvy restaurace zažívám...
Re: Jako od maminky. Českou kuchyni umějí v hostinci Na Pekárně v Čakovičkách skvěle (anonym)
Co je na těchto názvech nesrozumitelného? http://napekarne.com/menu.php...
Zobrazit diskusi
Nejčtenější
reklama
reklama
reklama
reklama