reklama
reklama
9. 2. 2012 | poslední aktualizace: 19. 3. 2012  10:19
Z běžek rovnou na steak do Farmy Hucul

Z běžek si odskočte na steak a domácí chleba do krkonošské Farmy Hucul

Chcete-li se najíst na Farmě Hucul pod Janovou Horou v Krkonoších, dejte si steak a domáci chléb. Ostatní jídla z nabídky jsou jen průměrná. K celkovému obrázku je třeba přičíst ještě jednu věc: obsluha, jakkoliv milá a příjemná, má "na place" trochu zmatek.
Petra Pospěchová
Petra Pospěchová
redaktorka
Čtěte více o: recenze restaurací | restaurace
Malebné okolí, komorní atmosféra, výtečné steaky a domácí chleba jsou důvody, proč se do krkonošské Farmy Hucul vracet.
Malebné okolí, komorní atmosféra, výtečné steaky a domácí chleba jsou důvody, proč se do krkonošské Farmy Hucul vracet.
foto: Martin Svozílek

V zimě se na Farmu Hucul nejlépe dostanete na běžkách. Asi dvě stě metrů nad ní vede Bucharova cesta, jedna z oblíbených krkonošských tras spojujících Benecko a Mísečky. Z cesty se pak stačí spustit dolů kousek za rozcestím a po trochu krkolomném sjezdu už uvidíte zasněženou ohradu s rohatými a chlupatými kravkami a býčky. Skot původně skotského plemene highland je spolu s huculskými koňmi na farmě mezi zvířaty zastoupen nejpočetněji.

Na třetím místě jsou co do četnosti s velkým odstupem kočky. Ty se, na rozdíl od skotu a huculů, těší výsadě pobývat uvnitř farmy a k potěše malých i dospělých návštěvníků polehávají na lavicích v hospůdce.

reklama
Ceník a hodnocení

Hodnocení

**1/2

Výtečné steaky a domácí chléb, ostatní je průměrné.

Ceník

Polévky 20-55 Kč
Hlavní jídla 75-290 Kč
Dezerty 25-55 Kč
Lahev vína 140 Kč


Jak hodnotíme

Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.

* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.

Malebné okolí, domácké prostředí a bezprostřední obsluha jsou dobrý základ, aby se na farmu lidé vraceli. Pak jsou tu ještě dva zásadní důvody gastronomické: domácí chleba a skvělé steaky z masa onoho chlupatého skotu, co se pase za chalupou, pokud pastviny nekryje sněhová pokrývka.

Steaky jsou hlavní příčinou, proč se na farmu pod Janovou horou vrací gurmeti z blízka i dálky. "Jezdíme sem léta, steak mě nikdy nezklamal. Do jiné hospody tu nechodíme a tady jsem se nikdy nedonutila objednat si něco jiného," řekla mi padesátnice z Berouna, s níž jsem se jeden večer sešla u stolu.

Kapacita hospůdky není nijak velká, takováto nová setkání nad jídlem jsou tu proto celkem obvyklá.
Berouňanka má pravdu - steak je udělaný přesně na ten stupeň, jaký si přejete, na masu je znát, že zvířata měla dobrou pastvu a dost pohybu. Vysoký kus křehkého a šťavnatého masa nejspíš chvíli zrál, z čerstvě poraženého kusu by tak dobrý nebyl.

Další věcí, která vás dostane, je - jak již řečeno - chleba, který si na farmě sami pečou. Jednoduchý kváskový základ udělá z klasického pšenično-žitného bochníku delikatesu, jíž se nebudete moct nabažit.

VÍCE O JÍDLE

Podobné superlativy jako pro steak a chleba však na Farmě Hucul neplatí pro ostatní jídlo. Kdyby v ní podávali jenom guláš, těstoviny a podobně, za samostatný gastronomický výlet by rozhodně nestála. Většina ne-steakových pokrmů je průměrná - takové to hospodské jídlo, co dostanete všude a není vůbec ničím výjimečné. Žádný průšvih, ale taky žádná výhra.

A občas se na talíři navíc objeví nedodělky. Zelené fazolky, kterým kdosi neodkrájel tuhé konce, štrúdl, který má vnitřek rozměklý až běda, nebo třeba kousky chrupavky v jinak dobré domácí paštice. Krom steaků a chleba se tak dá jednoznačně doporučit jen silný hovězí vývar s kusem masa na kosti a kořenovou zeleninou.

K celkovému obrázku Farmy Hucul je třeba přičíst ještě jednu věc: obsluha, jakkoliv milá a příjemná, má "na place" trochu zmatek. Takže vám v krajním případě přinese polévku až po hlavním jídle a na půllitr piva si počkáte pěkně dlouho - ani ne tak proto, že pění, ale kvůli opomenutí číšníků. Hospoda Farmy Hucul čítá jenom pár stolů, takže tohle by se nemuselo stávat ani při obědech či večeřích, když je sezona v plném proudu. Že to i ve frmolu může jít, dokazují deset kilometrů vzdálené Dvoračky, kde se při několikanásobném množství lidí podobné věci nestávají a jídlo dostanete rychle.

Výhodou Farmy Hucul je proti Dvoračkám domácká komorní atmosféra. Pokud se smíříte s drobnými kiksy a nebudete vybírat mimo nabídku steaků, budete odcházet spokojeni.

Farma Hucul
Janova Hora 92, Vítkovice v Krkonoších
tel.: 481 582 819
e-mail: farma@hucul.cz
www.hucul.cz

 

reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
Článek neobsahuje komentáře.
Nejčtenější
reklama
reklama
reklama
reklama