Nizozemský sýr Vermeer je světová jednička. Myslí si to odborná porota, která na Světovém šampionátu sýrů v americkém Wisconsinu vybírala ten nejlepší z 2500 vzorků z téměř dvou desítek zemí. Světový šampionát sýrů se tu koná každý druhý rok. Letos v něm holandský sýr porazil tradiční favority ze Švýcarska, země sýrům zaslíbené.

O výsledku se mezinárodní porota rozhodující mezi 16 finalisty radila zhruba hodinu. Nakonec vynesla verdikt překvapivý především pro Švýcarsko, které vyhrálo poslední tři šampionáty a i letos mělo dva ze tří nejvýše nominovaných finalistů. Vítězem se ale nakonec stala nízkotučná gouda s názvem Vermeer od společnosti Friesland Campina z Nizozemska.

Odborníci přirovnávají kvalitní sýrové speciality k vínům: obojí má jemné variace podle oblasti původu, roku vzniku a technik používaných mistry svého řemesla. Také postup hodnotících porotců je podobný. Vzorky vsunou do úst, zapátrají v nich po daných charakteristikách, jako je pocit na jazyku, textura, chuť či vůně, a pak je vyplivnou. Někteří si mezi jednotlivými ochutnávkami otírají jazyk ubrouskem.

Porotci hodnotili 2500 vzorků a vybírali z nich 16 sýrů, které se ve středu večer utkaly o stupně vítězů. Nejsilnější zastoupení měly ve finále Spojené státy se sedmi sýry a Švýcarsko s pěti. Dva švýcarské sýry se umístily na druhém a třetím místě. Kromě nich se do finálové šestnáctky dostaly ještě dva sýry z Nizozemska, jeden ze Španělska a jeden z Kanady.