reklama
reklama
23. 3. 2012 | poslední aktualizace: 23. 3. 2012  15:51
Průměrný Němec vyhodí 82 kilo jídla

Průměrný Němec vyhodí 82 kilo jídla ročně. Vláda to chce změnit kampaní proti plýtvání

Výsledky studie, podle které každý Němec ročně vyhodí do popelnice 82 kilogramů použitelných potravin, vyprovokovaly akci na celostátní úrovni. Ministryně zemědělství chystá celoněmeckou kampaň proti plýtvání. Kritici vládní kampaně tvrdí, že vyhazování jídla zabrání jedině zdražení.
Čtěte více o: jídlo | potraviny | Německo
Průměrný Evropan vyhodí ročně 174 kilogramů jídla.
Průměrný Evropan vyhodí ročně 174 kilogramů jídla.

Němci se neradi nutí do vyjídání talířů. Podle nové studie Stuttgartské univerzity vyhodí průměrný Němec ročně mezi odpadky kolem 82 kilogramů jídla. Přitom často zbytečně. Polovinu z těchto kuchyňských odpadků tvoří naprosto zdravé a poživatelné potraviny.

Pokud se hodnota vyhozených potravin přepočte na peníze, nejde o úplně malou částku: průměrný Němec se takto připraví o 235 eur (bezmála 6000 korun) ročně. V celém Německu to představuje sumu 20 miliard eur.

reklama

Ministryně zemědělství Ilse Aignerová se rozhodla s tímto plýtváním skoncovat. Představila plán, jak do roku 2025 srazit objem vyhozených potravin na polovinu.

"Stali jsme se společností hojnosti, vyhazování jídla už je součástí naší mentality, to se musí změnit," řekla televizi ARD.

Problém se týká hlavně německých domácností, ze kterých pochází 60 procent z vyhozených tun jídla, které skončí v Německu každoročně na skládkách. Dalších 20 procent pochází z obchodů a od prodejců na tržištích, téměř 20 procent vyhozených potravin padá na vrub restaurací a stánků rychlého občerstvení.

Ministryně Aignerová říká, že takové množství vyhozených potravin představuje etický problém - ve chvíli, kdy rozsáhlé oblasti světa trpí hladomorem a podvýživou. Pro začátek se rozhodla odstartovat informační kampaň, která by Němce na nevhodné plýtvání upozornila.

Evropan ročně vyhodí 174 kilogramů použitelných potravin

Celkem 21 tisíc německých supermarketů zaplní podle podnikatelského týdeníku Businessweek čtyři miliony informačních letáků. Na nových internetových stránkách se potom čtenáři dočkají rovněž informací o záručních dobách nebo o bezpečné úpravě potravin, které se pohybují u data doporučené spotřeby.

"Je zřejmé, že vyhodíme třeba banány, které jsou prokazatelně shnilé," řekl stanici Deutsche Welle autor studie Martin Kranert ze Stuttgartské univerzity. "Na skládku jdou ale i potraviny, u kterých jen vypršelo doporučené datum spotřeby, které jsou ale jinak úplně v pořádku."

Většina Němců se mylně domnívá, že tyto potraviny už nejsou určeny ke spotřebě. "To je omyl, který musíme lidem vysvětlovat," říká Martin Kranert.

Koncem měsíce chystá ministryně Aignerová sympozium za účasti politiků i podnikatelů, kde chce diskutovat nápady, jak věci změnit.

Mnozí ale hledí na její snahy s velkou skepsí. Ředitel německého Svazu potravinářského průmyslu (BVE) Peter Feller se domnívá, že lidé budou plýtvat tak dlouho, dokud budou potraviny relativně levné.

Současnou mentalitu podle něj může změnit jedině razantní zdražení potravin, které by se výrazně promítlo do kapes spotřebitelů.

Němce může alespoň utěšovat, že v množství vyhozených potravin nejsou zdaleka nad průměrem. Podle údajů Eurostatu vyhodí průměrný obyvatel Evropské unie ročně 174 kilogramů použitelných potravin.

Autoři: Jiří Sládek
reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
Zrovna v Německu. (anonym)
Plýtvání. V pravlasti všech šílenců, co z obilí, zalitého kejdou,...
Průměrný Němec vyhodí 82 kilo jídla ročně. Vláda to chce změnit kampaní proti plýtvání (já)
Nikdo s mozkem snad nevyhazuje vydělané peníze v podobě potravin...
Může být, že kompot chytí plíseň. (anonym)
Chleba ztvrdne, brambory začnou hnít. To nelze označit jako plýtvání....
... (MB)
Zvláštní, zrovna to, že se jídlo zkazí vlastním opomenutím, se...
a (a)
velmi zajímavé zápasy na dnes http://cospe.bloger.cz/
Zobrazit diskusi
Nejčtenější
reklama
reklama
reklama
reklama