Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu, lidé jedli také více chleba a dalších výrobků z obilí. Zvýšila se rovněž spotřeba zeleniny, brambor a výrobků obsahujících cukr. Češi naopak konzumovali méně masa, ryb a ovoce než v roce 2010. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.

"Spotřebitelé se nyní zaměřují především na tradiční základní potraviny a z jejich jídelníčků se začínají vytrácet potraviny s vyšší cenovou hladinou," říká mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Průměrný Čech loni snědl 42,4 kilogramu chleba, což bylo o 1,5 kilogramu meziročně více. U pšeničného pečiva vzrostla spotřeba o 11 procent na 57,2 kilogramu. Zvyšovala se spotřeba žitné i pšeničné mouky, stejně jako rýže.

Průměrná spotřeba masa klesla meziročně o 0,6 procenta na 78,6 kilogramu na osobu a rok. Zatímco spotřeba drůbežího a vepřového mírně rostla, u všech ostatních druhů se snižovala. Ryb loni snědl průměrný Čech v průměru 5,5 kilogramu, což bylo o tři procenta méně než v roce 2010, naopak vajec snědl obyvatel Česka v roce 2011 průměrně 254, o 12 více než předloni.  

Mléka loni lidé vypili meziročně stejně, zhruba 58 litrů na hlavu. Mírně se snížila spotřeba sýrů na rovných 13 kilogramů na hlavu. Spotřeba ovoce klesla o 5,5 procenta na 79,4 kilogramu. Lidé jedli především méně jižního ovoce, jehož spotřeba se snížila o 12 procent. Naopak spotřeba zeleniny se meziročně zvýšila o sedm procent na 85,4 kilogramu. Nejvíce v této kategorii narostla spotřeba zelí, a to takřka o čtvrtinu.

 

Zato pití alkoholických nápojů stagnovalo. Průměrná spotřeba vyjádřená v hodnotě čistého lihu zůstala v loňském roce na předloňských 9,8 litru. Kuřáci snížili spotřebu cigaret o dvě procenta na 1988 kusů na hlavu.

Za potraviny, nápoje a tabák loni tuzemská domácnost dala v průměru 22 procent svých spotřebních výdajů. Podíl byl srovnatelný s rokem 2010. Největší část svých výdajů dlouhodobě vydávají za tyto položky důchodci a nezaměstnaní, loni to bylo více než 26 procent.