Po dvaceti letech jsou doby, kdy jsme se Slováky tvořili jediný, československý stát, už v lecčem jen dost vzdálenou vzpomínkou. Platí to i o slovenské gastronomii? Vyzkoušejte si v našem minitestu, jak dobře znáte kuchyni našich východních sousedů.

A možná také jak dobře si rozumíte se slovenštinou, se kterou bez oblíbených slovenských televizních pondělků začínáme mít čím dál větší problémy.

Co si objednáte, když v jídelním lístku ukážete na bravčový rezeň?

Špíz, který kombinuje klobásu s kousky masa.
Vepřový řízek.
Kuřecí řízek.

Z čeho se dá ochutnat demänovka?

Z talíře, je to druh kapustové polévky.
Z pekáče, jsou to jablka zapékaná podobným způsobem jako česká žemlovka.
Ze skleničky, je to bylinný likér.

Jak se do češtiny dá přeložit výraz praženica?

Cibulka osmažená do zlatova.
Výpečky z vepřového masa.
Míchaná vajíčka.

K oblíbeným haluškám se hodí cmar. Je to...

Kysaný mléčný nápoj.
Druh pšeničných placek.
Silná pálenka.

Co je to demikát?

Polévka s brynzou.
Pálenka ze sladkých druhů hrušek.
Nářeční název pro demižón ze slovensko-maďarského pomezí.

Jaký z na Slovensku oblíbených výrobků nese název Smädný mních?

Hořký bylinný likér s 20 procenty alkoholu.
Pivo.
Tokajské víno.

Čemu nejen na Slovensku říkají oštiepky?

Ovčímu sýru tvarovanému v ručně vyřezávaných dřevěných formách.
Zbytkům jehněčí pečeně, které se později používají do parenice.
Kouskům tvrdého dřeva, na kterém se udí špek.


 

ZKONTROLOVAT

Pozn.: Správné odpovědi se po zkontrolování podbarví zeleně.