Jen z Božkova ročně kamiony do velkoskladů a pak do obchodů odvezou okolo osmi milionů litrů Tuzemáku. Až na malou část, která putuje na Slovensko, se všechen vypije v Česku. Hrubým odhadem litr na každého obyvatele bez kojenců a dětí. To dělá z Tuzemáku, nápoje vyrobeného z lihu, rumové tresti, cukru a vody, nejpopulárnější destilát u nás.
Poškodila pověst vyhlášené značky methylalkoholová aféra? Nebo ho pijeme stejně jako vloni touto dobou? Ptejte se generálního ředitele Stocku Plzeň-Božkov Petra Pavlíka na vše, co vás kolem tohoto českého unikátu zajímá.
Osobně odpovídat na vaše otázky bude v sekci Jídlo už dnes, od 9 hodin dopoledne.
Online rozhovor
Má cenu u tuzemáku vůbec mluvit o kvalitě? Smíchá se to, dá do láhlí a hotovo.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a také za další následující dotazy, které se budou týkat Tuzemáku a lihovin.
Jistě, že lze mluvit o kvalitě. stejně tak jako při každé výrobě čehokoliv včetně potravin. Kvalitu zajišťují kvalitní vstupní suroviny a pečlivé postupy garantující hygienu, bezpečnost atd. Vždyť i u " obyčejné " vody lze mluvit o její kvalitě či nekvalitě.
Kolik tuzemskýho rumu ročně vypijeme máte o tom představu. I s tím, co prodá konkurence?
Dá se zjednodušeně řící, že v průměru vypijeme všichni občané ČR 1L Tuzemáku za rok. Je to nejvíce konzumovaná lihovina v ČR. A lze tedy Tuzemák brát jako náš národní nápoj.
Měli jste někdy v Božkově problém s metylem?
Ne. Máme zde nastavené přísné kontroly, které začínají už u dodavatelů našich surovin a pokračují v každém kroku výrobního procesu. A každou dodávku lihu ( a nejen lihu ) analyticky kontrolujeme.
Řeknete nám prosím, proč vůbec tuzemák? Je to prostinký typ alkoholu, který se smíchá z lihu, trestí a cukru. Za 15 minut je hotovo, náklady minimální. Není to destilát, který zraje měsíce či dlouhá léta než se dostane k zákazníkovi. Je to ostatní lihovina, ideální pro pečení cukroví. Proč si ji tedy kupovat a konzumovat častěji, než na Vánoce? Proč si raději nedopřát pravý destilovaný rum z cukrové třtiny? Proč kupovat náhražku? Děkuji.
Tuzemák skutečně vznikl v 19. století jako "náhražka" pravých karibských rumů z cukrové třtiny. Od té doby si našel řadu oblíbenců. I možná pro její výraznější chuť a vůni. Tato obliba se zdaleka netýká jen ČR. Ale např i Německa, Slovenska či Rakouska. A výroba jak ji popisujete, pokud se Tuzemák dělá kvalitně, skutečně netrvá 15 min. U nás v Božkově to trvá i více než měsíc.
Je podle vás krok správným směrem, že se už Tuzemák nejmenuje rum?
Musíme to respektovat. Ale také nezastávám názor, že to je špatně. Po diskusi o přejmenování z Tuzemského rumu na Tuzemský při vstupu do EU jeho obliba stoupla. Asi je to součást našeho "EU rebelství" :-)
Předpokládám, že před Vánocemi prodeje Tuzemáku prudce rostou. Můžete, prosím, porovnat o kolik je to více než jindy?
V listopadu a prosinci prodej Tuzemáku je více než dvojnásobný, oproti průměru od ledna do října.
Brala EU při té diskusi v úvahu, že v té době u nás fungovalo jako ustálené pojmenování spíš tuzemský rum než tuzemák? Z jazykového hlediska je to pro mě tak trochu paskvil, s koncovkou naznačující nespisovnou češtinu.
Nebyl jsem v té době u diskuse, ale nemyslím, že by EU brala do úvahy otázku ČJ. Zákaz používat slovo "rum" o tuzemského rumu se netýkalo jen ČR
Máte už spočítáno, jak se na vašem prodeji projevila aféra s metanolem?
Zatím nemáme. Poctiví výrobci byli poškozeni hned v několika směrech. Jednak jsme měli náklady s vyrovnáním se s prohibicí, také jsme nemohli prodávat v období prohibice, kategorie lihovin po prohibici propadla atd. Dnes jsme v období, kdy se trh s lihovinami plně nevzpamatoval. Dá se tedy říci, že škody ještě stále pociťujeme.
Dobrý den, opil jste se někdy tuzemákem? :-)
Ano. A je to docela nedávno :-}
A kdy ta čísla o tom, jak se methylalkoholová aféra projevila na vašem prodeji, budete mít? Zveřejníte je pak?
Věřím, že budou k dispozici někdy v dubnu. Ano, předpokládám, že je i zveřejníme.
Pijete rum jen tak samotný, nebo si ho dáváte do čaje? A máte nějaký oblíbený míchaný nápoj s rumem?
Nejraději mám Tuzemák s kolou, ledem a malou limetkou. Samotný mám rád Božkov Speciál. A když si teď dávám " mix s kolou " tak v něm mám Speciál také nejraději.
Tuzemák je nejprodávanější produkt vaší likérky? Jakým produktům patří druhé a třetí místo a můžete uvést, jaký činí podíl prodejů těchto tří prvních produktů v rámci celé likérky (ideálně čísla každého produktu v procentech prodeje). Děkuji
Ano, Tuzemák je zhlediska objemů nejprodávanějším produktem. K dalším patří Fernet Stock Original, Fernet Stock Citrus a Božkov Vodka.
Není to spíš tak, že vám ten průšvih s metanolem pomohl? Nezačali lidi kupovat dražší rum kvůli tomu, že víc věří značce?
Tento názor slýchám v poslední době často. S jistotou bychom na tom byli obchodně lépe, pokud by k prohibici nedošlo. Jednak jsme na 14 dní museli zastavit prodej. A také pokles kategorie lihovin v ČR po prohibici byl až 30%. Teď je to někde okolo 10%. Také musíme vzít v úvahu, že zhruba polovina naší produkce míří do 55 států po celém světě. A v rámci prohibice byl zakázán i export. Bylo to opravdu velmi vážné období. Máte pravdu v tom, že v ČR se teď lidé obecně přiklánějí ke značkám, tedy ke kvalitě.
Jak je to s obsahem alkoholu u rumu? Některými plachetnicemi je dost těžké se opít:-)
Pokud je výrobek nazýván Tuzemský anebo Tuzemák, tak musí mít dle legislativy minimálně 37.5% alkoholu. Zřejmě tedy více vydržíte :-)
Kdy a proč se přestal rum (tuzemák) vyrábět z brambor?
Někdy na začátku 90. let. Začal se používat líh z cukrové řepy. Dnes bramborový líh začíná být modní např. v kategorii Vodek. V Anglii je dnes několik značek Vodky, které jsou vyrobeny z bramborového lihu. Je to zajímavý produkt.
Nedávno mi někdo nalil panáka, prý Amundsen vodka s příchutí, ale bylo to spíš sladké lepidlo. To je vaše představa o tom, jak by měla vypadat pití pro ženy?
Obecně kategorie ochucených Vodek začíná zažívat renesanci. Na produktu s kvalitní Vodky a přírodní ovocné šťávy si spousta spotřebitelů rádo pochutná. Převážně se jedná o mladé lidi. Ale objevuje se i řada spotřebitelů kterým je 40 let a více. Kteří při posezení s kamarády pijí pivo. A když si objednají panáka, tak si dají něco s menším obsahem alkoholu a už nejdou jako dříve do panáků s 50% např. Vědí, že zítra je taky den...
A důvod, proč se ustoupilo od brambor? Cena, nebo kvalitnější vlastnosti cukrové řepy? Nebo obojí?
C je správně :-). Bramborový líh začal být dražší, nevíc má mírnou vůni po bramborách. Líh z cukrové řepy je naopak jemný.
Dobrý den, jak je to přesně s bramborovým lihem. Teď jsem četl, že díky legislativš EU museli ukončit výrobu bramborového lihu menší "pálenice" v Bavorsku.
Viz předchozí email. Změnu legislativy jak o ní píšte jsem nezaznamenal, protože s bramborovým lihem nepracujeme. Děkuji tedy za informaci.
Plánujete zavést na trh nějakou novinku? Co by to mělo být? Zkoušíte teď něco?
Každým rokem uvádíme zhruba 8-10 novinek. Z těch posledních, které jsou už na trhu je to Božkov Speciál, o kterém jsem se zmiňoval výše. o novinkách veřejně mluvíme až v okamžiku uvedení na trh.
Čas pro náš rozhovor už vypršel. Děkuji za Vaše dotazy. A přeji Vám příjemné zažitky nejen s našimi produkty.