Americký foodkritik Alexander Lobrano žije v devátém pařížském okrsku a právě tady, nedaleko Saint Germain de Prés, jsme se potkali. První půlhodinu jsme trochu paradoxně vůbec nemluvili o jídle, ale o finanční krizi. Nakonec jsme si objednali jídlo a diskuse se i díky voňavému telecímu postupně přesunula k chutnějším tématům, než je evropská fiskální politika.

Je krize cítit v pařížských restauracích?

Na první pohled ne. Zasáhla spíš noční život – nechodí se do klubů či barů. Restaurace přebraly jejich sociální roli. Lidé mají v tomhle městě hodně malé byty, takže se prostě musí chodit socializovat ven. Návštěvnost restaurací i díky tomu neklesá, ovšem je tu znát značný pokles kvality. Restaurace cítí silnou poptávku po ještě nižších cenách a to je tlačí ke snižování kvality. V kuchyních se vaří mnohem méně než dříve, skutečné jídlo vytlačují průmyslové polotovary a děje se tak ve velkém.

 

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se