Nejlepší restaurací světa je španělská El Celler de Can Roca. Vyplývá to alespoň z žebříčku, který každoročně sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Restaurace El Celler de Can Roca se nachází v Gironě na východním pobřeží, vlastní tři michelinské hvězdy a v minulých letech skončila na druhém místě, uvedla agentura AP.

Český zástupce není v žebříčku žádný, nejbližší oceněnou restaurací je Steirereck ve Vídni.

Vyhlášení 50 nejlepších restaurací světa se uskutečnilo v pondělí večer v Londýně. Na výběru nejlepšího podniku se podílí více než 900 šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů.

"El Celler de Can Roca v Gironě byla dlouhá léta považována za jedno z nejlepších míst ve Španělsku, kde se dá najíst. Dva roky se umísťovali na druhém místě a nyní si vyměnili místo s dánskou Nomou," uvedli organizátoři soutěže ve svém prohlášení. Ocenili jak vynikající jídlo, tak i pohostinnost majitelů, tří bratrů Roců.

El Celler de Can Roca byla otevřena v roce 1986 a specializuje se na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Michelinský průvodce jejich jídla označuje za "kreativní" a novinář Edward Owen z deníku The Times o nich zase napsal, že jde o "spojení tradičních jídel se surrealistickým nádechem". Nejstarší z bratrů Joan Roca je šéfkuchařem, mladší Josep someliérem a nejmladší Jordi má na starosti dezerty. 

V předchozích třech ročnících žebříčku dominovala dánská restaurace Noma z Kodaně, nyní obsadila druhé místo. Třetí pak skončila Osteria Francescana z italské Modeny. Mezi padesáti nejlepšími restauracemi se nachází i šest amerických, šest francouzských či celkem pět španělských (z toho tři v první desítce).