Provozem jihomoravského závodu na zpracování drůbeže se táhne dlouhá výrobní linka. Na ní je za pařáty připevněno jedno poražené kuře vedle druhého. Kuřata visí od stropu všude, kam se dá dohlédnout. V modřické zpracovně drůbeže je chladno, ticho při práci ruší jenom zvuk strojů a hrkání vozíku, který občas něco odveze.

Automatizovaná porcovací linka drůbež postupně zbavuje křídel, stehen a prsou, na konci už zbývají jenom skelety se zbytky masa. Právě ty se v nevelkém nerezovém stroji pod tlakem mění v kašovitou hmotu, které se odborně říká "strojně oddělené maso" neboli separát.

Celá pětina uzenin, jež se prodávají na českých pultech, obsahuje strojně oddělené maso. Kolik přesně ho každý rok projde českými žaludky, se odhaduje těžko, statistika neexistuje. Zřejmě to ale bude více než 15 000 tun, které se ročně vyrobí ve zdejších podnicích. Část uzenářských fabrik dováží mnohakilogramové bloky zmraženého separátu z Polska, Nizozemska či Německa.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se