Jsou výrazně větší, hrbolaté a na první pohled nevypadají zrovna vábně, ale stačí, když je vezmete do ruky, a hned pocítíte tu výraznou vůni. A pak je ochutnáte... Mentonské citrony.

Světle žlutá slupka je zvrásněná, neforemná. Žádní lesklí fešáci – jeden jako druhý – ale co kus, to originál. Když je rozkrojíte, objeví se nejprve vrstva masité bílé dužiny o poznání tlustší, než jsme běžně zvyklí, a pak teprve šťavnatý střed. Odkrojíte plátek, vložíte jej do úst.

Nemusíte se bát, žádná chemikálie, žádné fígle. Jen jedinečné mikroklima přímořského údolí, výborně osluněného a dokonale chráněného masivem hor. Čekáte kyselou citronovou šťávu, mírně hořkou kůru, ale dostaví se lahodná sladkokyselá chuť prostupující celé ovoce včetně dužnaté části slupky. Skutečně, žádné jiné citrony nejsou tak sladké a intenzivní jako ty, které vyrostly na terasovitých pozemcích tohoto malebného místa Francouzské riviéry.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se