Neexistuje snad větší salátová klasika než Caesar salát. Křupavé listy římského salátu s bílým dresinkem a krutony nedostaly jméno po římském vládci Caesarovi, ale po italském kuchaři Caesaru Cardinim, působícím v první polovině 20. století v mexické Tijuaně.

Ke vzniku receptury se váže poměrně bizarní historka. Cardinimu došlo během oslav Dne nezávislosti v roce 1924 jídlo pro hosty, takže začal improvizovat z toho, co mu zbylo v lednici. Jídlo hostům zachutnalo a Caesarův bratr Alex zanedlouho otevřel v Mexico City řetězec restaurací, které nabízely "originální Caesar salát Alexe Cardiniho".

Na rozdíl od původního receptu k němu přidal ančovičky, které se na salátu dodnes podávají. Zajímavostí je také to, že v roce 1948 rozjela zakladatelova dcera Rosa firmu Caesar Cardini Foods, která dosud prodává zálivku v lahvičkách podle originální receptury.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se