Z nabídky

Tatarák z hovězího masa se sýrem burrata a karamelizovanými rajčátky    169 korun

Tortellini plněné masem s čekankou a prosciuttem San Daniele    199 korun

Pizza Gourmet Marinara s rajčaty, česnekem, mořskými plody a rybami    299 korun

Steak z tuňáka s řasami (cena podle váhy s příplatkem 99 korun za přípravu)

Tip

Ve Wine Food Marketu se od sedmi hodin ráno podávají chutné snídaně, potěší opečený chléb s džemem či klasická italská crostata s marmeládou. A výborná káva k tomu.

Smíchovský Wine Food Market patří už pár let mezi stálice pražské gastronomické scény. Plným právem, neboť se mu podařilo propojit podobu bohatě zásobené italské tržnice s příjemnou restaurací, která zaujme nejen svou bezstarostnou, až rozmarnou atmosférou, ale také důrazem na kvalitní produkty a špičkovou gastronomii.

Pizza s rybí pánvičkou

K dispozici je čerstvé italské pečivo, domácí těstoviny, stařená masa i čerstvé ryby připravené na grilu. A samozřejmě nechybí ani pestrá kolekce předkrmů, salátů či rustikálně připravených pizz. Z předkrmů zaujme kreativní verze tataráku z jemného hovězího masa, který je servírován v netradiční sestavě se sýrem burrata a karamelizovanými rajčaty s bazalkou. Skvostná kombinace. Jako druhý chod se v Itálii podává pasta, za zkoušku stojí třeba domácí špagety s krevetami, vzorně servírované v jakémsi zauzleném kuželu, o fous více nás potěšily mimořádně lahodné tortellini plněné masem s čekankou a prvotřídní sušenou šunkou San Daniele.

Alternativou může být některá z pizz zařazených do kolekce Gourmet, které jsou připravené z prvotřídních surovin a překvapí také stylem servírování. Pokud si objednáte například Marinaru, dostanete krásnou domácí pizzu s rajčaty, česnekem a oreganem a k tomu pánvičku s pečenými kousky plodů moře a ryb, které si můžete na pizzu vysypat nebo je jen tak přikusovat.

Tuňák s křupavými řasami

Přestože jednu z vyhlášených specialit představují burgery připravené na toskánském grilu, doporučujeme ochutnat čerstvé ryby nebo steak. Většina ryb v nabídce je lovených, a tudíž nabízí špičkovou kvalitu. Vyhlášený je hlavně tuňák ze Středozemního moře, k jehož lahodnému masu perfektně sedí křupavé čerstvé řasy, které jsou nejen velmi chutné, ale také mimořádně zdravé.

Milovníci steaků ocení klasickou toskánskou Fiorentinu, typický řez s kostí uprostřed, kde je na jedné straně jemné maso ze svíčkové, zatímco na druhé prorostlejší a pevnější maso roštěnce. Wine Food Market navíc používá několik týdnů stařené maso, díky čemuž hosty čeká mimořádný gurmánský zážitek.

Vinařský vizionář z Toskánka

V prodejně i samotné restauraci Wine Food Marketu čeká na hosty bohatý výběr vín, která si podnik dováží z více než padesáti vinařství ze všech italských regionů. Doporučujeme například vína z vinařství Salcheto, které má již dvacet let na starosti vizionářský enolog Michele Minelli. Za zmínku stojí například limitovaná produkce Salco Evoluzione, které nabízí po šesti letech zrání v sudu a lahvi plně vyzrálé Sangiovese neuvěřitelných rozměrů či svérázné Salco 2089, které je připravené téměř půl na půl z ročníků 2008 a 2009.

Zkuste si uvařit spaghetti alla chitarra s kalamáry a dýní podle šéfkuchaře Wine Food Marketu:

Spaghetti alla chitarra s kalamáry a dýní od šéfkuchaře Wine Food Marketu
Spaghetti_alla_chitarra_s_kalamary_a_dyni_od_sefkuchare_Wine_Food_Marketu

Další vinařské poklady skrývají lahve s etiketou Elio Grass. Malé rodinné vinařství z Piemontu pracuje s hrozny z vlastních vinic a jeho roční produkce nepřesahuje 70 000 lahví. V roce 2015 připravil Wine Food Market ve spolupráci s tímto vinařstvím limitovanou edici jejich Barola Ginestra Casa Maté, ročník 2011, které ozdobila etiketa s motivem od Richarda Kočího.

Rozhovor se šéfkuchařem: Gianfranco Iuorio

Gianfranco IuorioJaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Bohužel musím říct, že ryby, které jsou mojí nejmilejší ingrediencí. Přijde mi, že se v běžných restauracích nabízejí stále stejné druhy ryb, například losos či tuňák, navíc upravené i dochucené obdobným způsobem. Jako by se kuchaři báli ukázat širokou škálu použití a chuťové rozpětí, které ryby mají. I proto se snažím dělat opak a našim zákazníkům ukazuji jiné cesty, jak s rybami naložit. O Vánocích jsem třeba dělal carpaccio z marinovaného kapra s citrusy, fenyklem a čerstvým tymiánem. Kapr se přece nemusí jen smažit a podávat se salátem.

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Když jsem pracoval v Dubaji, zaujala mne kombinace kuřete a hořké čokolády, kterou jsem ochutnal v restauraci jednoho francouzského michelinského šéfkuchaře. Ale rozhodně to není chuťová kombinace, která by se hodila jako součást stálého menu. Rád čerpám inspiraci od michelinských šéfkuchařů, kteří u nás vaří na pravidelných tematických večeřích. Na houbové risotto s dvanácti druhy toskánských bylinek, které připravil Marco Stabile, vzpomínám dodnes.