Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každej den…, zní v jedné z českých lidových písniček. V našich krajích patří mezi takzvaná jídla chudých třeba oukrop, kuba nebo bramborák, ve Francii například cibulačka z vepřových kolen, z nichž šlo ovšem maso výhradně na tabule masožravé šlechty, ale také bujabéza z rybích zbytků. Ve Španělsku lze do této kategorie zařadit paellu či ­mi­gas­­, na severu Itálie zase polentu. 

Tyhle levné, syté a časté pokrmy se ovšem "obyčejným lidem" většinou nepřejedly. Mnoha generacemi jsou již dokonale vychytané a v řadě úprav tak dobré, že dodnes patří k nejpopulárnějším doma připravovaným jídlům. A v poslední době navíc zažívají úspěšný comeback i na půdě labužnických restaurací, dnes ještě podpořený trendem vracet se ke kořenům, původním chutím a surovinám, objevovat polozapomenuté, jíst jídla nekomplikovaná, zdravá a různorodá.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se