Největší sílu má z volské oháňky a už jen jeho vůně vás postaví na nohy. A podpoří další chuť k jídlu. Vypadá nenápadně, nepotřebuje výjimečné ingredience, ale ve skutečnosti je to mistrovský kousek. Dává si načas, aby nabral na té správné intenzitě.

Ve Francii výraz consommé označuje tradiční vývar z hovězích kostí a libového masa. K jeho zdobení, respektive jako vložka, se používají pestrobarevné proužky zeleniny nakrájené na tenké nudličky julienne. Ale ve skutečnosti má mnoho podob. Ať už je z telecího, kuřecího, králičího, či dokonce rybího masa. Consommé může být připravené z tmavého i světlého vývaru, ochucené třeba houbami, jako v tomto receptu. Hlavní zásada ale platí pro všechny druhy − musí stát na vývaru velmi kvalitním, jenž je v druhé fázi vaření zesílen a vyčištěn do absolutní čirosti pomocí takzvané pročišťovací směsi − bílků, mletého masa, zeleniny a bylinek, přidat lze i bílé víno.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se