Baguette znamená ve francouzštině hůl nebo hůlka, až v druhém významu je to název tradičního, nezaměnitelného pečiva. Tento tvar však klasický francouzský chléb vždycky nemíval. Jak k němu přišel? To vysvětluje hned několik legend, jedna dobrodružnější než druhá.

Napoleon, nebo Habsburkové?

Podle první legendy dostali jednou pařížští pekaři od Napoleona příkaz, aby vymysleli skladnější verzi klasického bochníku, která by vojákům tolik nepřekážela při dlouhém vojenském tažení. A protože měli obvykle na zádech plnou polní, kam se už chleba nevešel, pekaři uhnětli dlouhé chlebové "flétny"− aby si je vojáci mohli strkat do holínek. Jak takový chleba vypadal po celodenním pochodu? O tom dotyčná legenda cudně mlčí.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se