Moravské víno bez večeře

S přijíždějícím svatým Martinem a s ním spojenou oslavou mladého vína dostal Gourmetguru chuť na malý výlet na Moravu. Zabořil prst do mapy a jen tak na blind to nasměroval do vinařské obce Němčičky u Břeclavi. Penzion, kde se ubytoval, byl útulný a hostitelé − jak už to v tomto kraji bývá zvykem − velmi vstřícní. A víno po moravsku pěkné.

Problém ale nastává ve chvíli, kdy si chcete kromě tradičních klobásek, škvarkové pomazánky a sýrů dát také normální teplou večeři. A jak brzy Gourmetguru zjistil, tu byste v celé obci zřejmě hledali marně. Ledaže byste zavítali do soukromí někoho z jejích 689 obyvatel, kteří patrně nejedí jen klobásky… Bez pozvání? To v době míru samozřejmě nelze.

Bistro s dobrou karmou

Takové rozhodnutí "fildě" čili hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vyloženě sluší. Novým provozovatelem tamního bistra (na obrázku), do něhož se chodí občerstvovat nejen studenti a akademici, ale i další filozoficky více či méně vzdělaní Pražané, putující po ose Kaprova − náměstí Jana Palacha − Mánesův most, se stala obecně prospěšná společnost Startujeme.

Proč Gourmetguru tuto zprávu kvituje? Zmíněný sociální podnik, který už provozuje stejnojmenné bistro Mezi řádky na pražském Smíchově, je prvotřídním dodavatelem fairtradeové kávy, pečiva z domácí pekárny i kvalitních teplých obědů. A navíc obsluha se zdravotním postižením mívá na hosty jeden blahodárný efekt − příchozí musí trošku zbrzdit tempo a zcela srozumitelně si objednat. Zkrátka nedělat příliš velké zmatky. Budete se divit, ale ne každý to v překotné době dokáže.

Zbývá vám ještě 10 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se