U Fílů vs. U Sádlů

"Smutně a s hořkostí oznamujeme, že po dlouhých 19 letech ukončujeme provoz Café U Fílů, pro neprodloužení nájemní smlouvy. Děkujeme všem našim hostům za dlouholetou přízeň. A přejeme hodně štěstí, zdraví a úspěchů v novém roce 2017," přečetl si Gourmetguru pár dní před koncem roku na okně Café U Fílů v Klimentské ulici, která zde ústí do Revoluční. Sám do tohoto podniku občas skočil na pivo a jeho majitel Zdeněk Fíl se choval k hostům vždy velmi uctivě. Vážil si jich. O to větší pocit nostalgie Gourmetgurua zaplavil. Později se dozvěděl, že do těchto prostor expanduje sousední hostinec U Sádlů. Není divu, když stejné příjmení má i vlastník tohoto rohového domu. Přestože si Gourmetguru nepotrpí na hospodské interiéry vyzdobené středověkým brněním a podobně (to je spíš atrakce pro turisty, které sem vozí autobusy), k Sádlům, do podzemí, někdy Gourmetguru zajde na pivo také. Co se nyní začne odehrávat nahoře? Že by také něco současného? Nechme se překvapit.

Baroko na talíři

Na letošní Grand Restaurant Festival, který vždy začátkem roku pořádá propagátor kvalitní gastronomie Pavel Maurer, se Gourmetguru těší. Má být totiž v duchu motta Baroko na talíři, tedy ve znamení hojnosti a velkorysosti, které tohle historické období přímo zbožňovalo. Konkrétně zvěřiny, telecího, kachního, račího i hlemýždího masa, čerstvých ryb, medu, sušeného ovoce a množství omáček − bešamelové, španělské, holandské… Do akce, která se koná od 15. ledna do 28. února, se zapojí 93 restaurací z celého Česka. Budou nabízet zvýhodněná degustační menu − podle počtu chodů za 250, 500 a 600 korun. Přímo barokní "obžerství" vás za tyhle peníze jistě nečeká, ale pro zpestření jídelníčku − proč ne?