Blue Orange Business Resort v pražských Letňanech je privátní fitness a wellness centrum postavené na klubové bázi, nicméně jeho restaurace je samozřejmě přístupná všem hostům. Součástí areálu je parkoviště a čtyřhvězdičkový hotel.

Nabídka příjemné restaurace s komorní atmosférou a nádhernou terasou, která je součástí populárního wellness a fitness klubu, je rozkročená mnoha směry − od pestré kolekce snídaní, v níž nechybí ovesná kaše či kaše z módních chia semínek, přes zdravá fitness jídla až po klasickou nabídku pasty a masa.

Tip:

Za ochutnání rozhodně stojí slavné profiterolky z odpalovaného těsta, které jsou plněné vanilkovým mascarpone a podávané s jahodovou omáčkou.

Steak ze stařeného roštěnce

Šéfkuchař František Seňko zde zúročuje své mnohaleté zkušenosti z podniků Ambiente, díky čemuž klade důraz na kvalitní, domácí a sezonní suroviny, využívá produkty malých farem a třeba hovězí bere z prestižního Amasa, z jehož stařeného roštěnce připravuje chuťově výrazný steak podávaný s pečenou cuketou a pepřovou omáčkou. Mezi předkrmy upoutá pečená řepa servírovaná s kozím sýrem, křupavou hruškou a ořechy, nechybí ani hovězí carpaccio s olivami a rukolou či oblíbený Caesar salát s krevetami a parmezánem. Z bohaté nabídky domácích těstovin zaujmou hlavně špagety s kousky svíčkové a omáčkou z rajčat a smetany.

Z nabídky:

1. Pečená červená řepa s kozím sýrem, hruškou a medovými ořechy

175 korun

jarvis_588876f9498ed93c2e8eacd4.jpeg

2. Supreme z farmářského kuřete plněné špenátem, mozzarellou, pečená rajčátka s parmezánovým rizotem

295 korun

jarvis_588876f9498ed93c2e8eacde.jpeg

3. Pomalu pečená hovězí žebra s bramborovo-celerovým pyré

315 korun

Únorová zabijačka

Zajímavý průsečík české a francouzské kuchyně představují pečená kachní prsa s polentovými noky a červeným zelím s jablky, která doplňuje výrazná demi glace omáčka, boduje také farmářské kuře plněné špenátem a mozzarellou a servírované s parmezánovým rizotem. Náš největší favorit? Bez debat výtečná, 14 hodin pečená hovězí žebra s medem a chilli papričkami, jejichž křehké a šťavnaté maso doplňuje bramborovo-celerové pyré. Vedle stálé nabídky se každý týden vaří dalších zhruba 10 jídel v denní, respektive týdenní nabídce, jež zpestří klasické menu. A na sobotu 25. února je naplánovaná tradiční zabijačka, která obohatí víkendové menu o klasické české pochoutky, jako je prdelačka, ovar, zabijačkový guláš, tlačenka, jitrnice či jelítka.

Zástupce autentistů

Z nabídky nápojů potěší domácí zázvorová limonáda či čaj připravovaný z čerstvé máty, k dispozici je také bezinková či okurková limonáda. Vinná karta sice není moc rozsáhlá, nicméně pokrývá řadu prestižních vinařských apelací. Z tuzemských vinařů je zastoupen mělnický Kraus s jeho Cuvée Kraus, vinařství Plešinger z Dubňan či Peřina. Pokud se chcete seznámit s filozofií autentistů, můžete ochutnat vína od jejich zakládajícího člena Oto Ševčíka z Bořetic, a to buď jeho Riesling, nebo Pinot Noir.

Podívejte se, jak v restauraci Blue Orange připravují pečená hovězí žebra:

Pořádná delikatesa. Recept na výborná pečená hovězí žebra

Šéfkuchař restaurace Blue Orange v Letňanech František Seňko nám ukázal, jak dokonale upéct hovězí žebra. Pečte je s vývarem a medem několik hodin.

Rozhovor s šéfkuchařem: František Seňko

Jaká zajímavá surovina je v české gastronomii stále nedoceněná a málo používaná?

Černý kořen, ze kterého lze připravit výbornou polévku, ale má i další využití. A pak také topinambury s jejich zajímavou, zemitou chutí.

Adresa:

Blue Orange

Tupolevova 676
Praha 9 – Letňany
www.blue­orange.cz

Jaká kombinace chutí či surovin vás v poslední době nejvíce zaujala či překvapila?

Vodní meloun se šalvějí. Ochutnal jsem to na stáži v Norsku a v první chvíli mi přišlo hodně zvláštní nasekat šalvěj a smíchat ji s melounem, ale krásně to funguje.

Do jaké restaurace rád chodíte a co si tam obvykle dáváte?

Rád chodím k panu Fričovi na Pekárnu na výtečné povidlové taštičky. A chystám se do restaurace La Bottega Linka na telecí hlavu.