Kdyby měla trochu víc času, asi bychom na oběd zamířily na Kampu, protože tamní Café de Paris Lindě Štucbartové učarovalo už před lety. Ale její program zrovna ovládl pozoruhodný kurz, kde se učí, jak rozpoznávat lež a číst lidské emoce. Výběr podniku se tudíž zužuje na docházkovou vzdálenost od přednáškového sálu.

"Rok 2017 zahajuji zvyšováním své citlivosti na to, čemu se dá a nedá věřit," usmívá se Linda Štucbartová, držitelka specializačního diplomu z Oxfordu a absolventka mezinárodních vztahů v Ženevě. "Po roce 2016, který nám přinesl 'post­-truth world' čili svět, v němž pravda nehraje zásadní roli, se mi to zdá symbolické," vysvětluje, proč si dopřála zrovna tento výcvik.

Restaurace Bresto ve Štěpánské ulici, jež se soustřeďuje na italskou kuchyni, dokáže bez problémů vyhovět jejímu novému dietnímu režimu, který nastoupila kvůli zdravotním potížím z přepracování. "K polévce z denní nabídky mi s milou samozřejmostí rozpekli bezlepkové pečivo," poznamenává. "Lidé si stěžují na nařízení EU kvůli seznamům alergenů, ale obvykle jen do chvíle, než o nich potřebují mít sami přehled." A pak mi líčí, jak se díky čínské medicíně sama vypořádává s alergií na lepek a laktózu.

Pracovní oběd s Lindou Štucbartovou
Bresto

◼ Podnik, který je na pražské gastromapě zavedený už léta. Ačkoliv je pravé poledne a polovina pracovního týdne, atmosféra je překvapivě komorní.

◼ Trochu nečekané je, že se tu v době oběda u jednoho stolu (pravda, nejblíž ke dveřím) kouří. Kávu pijeme ve vedlejší místnosti.

Pravda a diplomacie

O kurzu, jenž výjimečně sama nevede, vypráví s nadšením. "Metoda, kterou se učíme, má sympatický základ. Stojí na předpokladu, že lidé říkají pravdu, ale pokud nás v jejich projevu něco zarazí, měli bychom vědět, jak případnou lež odhalit," vysvětluje. Autorita, kterou vzbuzuje ve svém okolí, až se lidé snaží tvářit, že jsou pilnější, než doopravdy jsou, je stále patrná − a to i tehdy, když se sama učí a zdokonaluje.

Na otázku, zdali vidí nějakou paralelu mezi "tvůrčí prací s pravdou" a svými zkušenostmi z Diplomatické akademie Ministerstva zahraničních věcí ČR, v jejímž vedení byla šest let, odpovídá: "Například teorie vyjednávání, která je pro diplomaty důležitá, nás učí, že neříkat celou pravdu ještě neznamená lhát. Další věc je, že v době, kdy jsem působila na akademii, museli diplomaté absolvovat kurz přežití. Zažívali simulace nejtvrdších výslechů, aby věděli, co se všechno může stát," vzpomíná Štucbartová a volně navazuje na svou další vášeň, jíž je koučování a mentoring:

"Na osobní úrovni nás to vede zpátky k tomu, jací jsme, když jsme přirození. Přirozený talent se také nejlíp rozvíjí," vysvětluje a pak se rovnou zeptá: "A vy si se mnou nedáte víno?"

S přihlédnutím k jejím rostoucím zkušenostem s odhalováním nepravdy se nedá odpovědět jinak než upřímně: "To je Valpolicella? Dám."

Pro kávu na Jávu

Nad polévkou z pečených paprik s rajčaty a koriandrem, již doplňuje chlebem s olivovým olejem ("na Jadranu jsem se naučila, že nejlepší olej vám při prvním ochutnání trochu zaskočí v krku"), vypráví o své mentorce Judy, britské dámě, jíž se inspiruje a vzájemně si pomáhají. Tím však její zájem o okolí nekončí − v charitativní činnosti je vytížená podobně jako v zaměstnání. V rámci programu Minerva21 pečuje také o kariérní rozvoj a osobní růst jedné své nadané "mentee".

Na Jadranu jsem se naučila, že nejlepší olej vám při prvním ochutnání trochu zaskočí v krku.

Jako členka Rotary klubu se podílí na řadě dobročinných projektů. Čerstvě také získala čestnou funkci: "Od února budu členkou Rady pro komercializaci Univerzity Karlovy, kde budu rozvíjet obchodní potenciál univerzitních projektů v humanitních oborech. Přírodní vědy a technické obory podporu od byznysu i státu dávno mají, teď přišel čas, aby si lidé uvědomili, že bez humanitních oborů se společnost nikam neposouvá."

Náš oběd se chýlí k závěru: skvělý filet z lososa splnil všechny nároky Lindiny čínské terapeutky. Gnocchi s hříbky sice odolaly dvojímu pokusu o dosolení, ale důstojnou tečku za příjemným obědem obstarala vynikající káva Blue Mountain, javánský zázrak, který "pijí i lidé, kteří by si kávu jinak nedali". "Doporučil bych ji dámě bez mléka," radí obsluha. "To si do ní samozřejmě nedám," odpoví Linda Štucbartová s úsměvem.