Slovo bánh znamená v překladu pečivo a mì pšenice. Bistro Mr. Bánh mì na pražských Vinohradech, kde nám přípravu těchto sendvičů ukázali, je takovou vietnamskou bageterií.

Inspirace francouzskou bagetou není náhodná. Tenhle skvělý sendvič vznikl v druhé polovině 19. století, kdy byl Vietnam kolonií země galského kohouta. "Vietnam přejímal její kulturní prvky, což vidíme například v architektuře. V Hanoji je mnoho staveb a ulic podobných těm ve Francii. Podněty ale přišly také v gastronomii − klasické bagety si lidé upravili podle svého a naplnili lokálními ingrediencemi. Tak vznikly bánh mì," vysvětluje majitel bistra Tuan Vu Nguyen.

Vietnamské bagety tedy nejsou jen kopiemi těch francouzských. Postupem času si je místní obyvatelé přizpůsobili svým chuťovým preferencím. "Vietnamská bageta je trochu lehčí. Uvnitř je nadýchanější a zvenku příjemně křupavá. Francouzská bageta je tvrdší," vysvětluje rozdíly Tuan a dodává, že jich každý den upečou zhruba 200 kusů. Připravují je z mouky, vody a soli. Chuťově je tohle pečivo schválně nevýrazné, aby naopak vynikly všechny ingredience.

jarvis_58933663498e10bcdc46bbe0.jpeg
Maso připravují na citronové kůře na grilu, čímž získá svou specifickou chuť.
Foto: Lukáš Bíba

Bageta se podélně rozkrojí a kromě tradiční kombinace zeleniny a bylin se plní tím, na co zrovna máte chuť. Ve vinohradském bistru mají na výběr z osmi různých druhů, ale všechny mají společný základ, kterým je nakládaná mrkev a kedlubna, čerstvé okurky a koriandr. V nabídce jsou masové varianty i vegetariánské − s tofu či se žampiony portobello. Kulinářskou tečkou je domácí majonéza a chilli omáčka sriracha.

"Do naší vepřové a speciální bagety přidáváme pro lepší chuť i domácí paštiku, kterou vyrábíme z kuřecích jater, mletého masa a trochy mléka," doplňuje Tuan. Vepřová bageta je u nich v bistru prý tou nejoblíbenější. Maso připravují na citronové kůře na grilu, čímž získá svou specifickou chuť, které se prý může jen málokdo nabažit.

Ve Vietnamu jsou bagety bánh mì tím nejběžnějším fastfoodem. "Lidé je vyhledávají, když potřebují rychlý oběd nebo svačinu. Není to tedy jídlo, které by si dali k večeři." U nás ale tahle zásada platit nemusí.