Na závěr nedělní podvečerní procházky po Hradčanech se Gourmetguru usadil v Klášterním pivovaru Strahov. Pivo Sv. Norbert, které tu čepují, patří mezi jeho oblíbené, ačkoli cena úplně milá není. Po předchozích dobrých zkušenostech zvolil Norberta tmavého, hutné a silnější pivo, které svoje jméno dostalo po zakladateli řádu premonstrátů. Jehož ostatky leží přímo v klášterním areálu, v nedaleké bazilice Nanebevzetí panny Marie. 

Pivovar provozuje Aleš Kocvera, kterému prostor pronajímá vlastník kláštera, Královská kanonie premonstrátů. Objekt slouží svému původnímu účelu od roku 2001. Tehdy ho společnost Lev CZ otevřela po rozsáhlé rekonstrukci, předtím sloužil téměř sto let jako hospodářské stavení.

Když sem Gourmetguru v únorovém podvečeru zavítal, byl pivovarský výčep zaplněn zhruba ze třetiny, z velké části cizinci. Skupina Rusů si pochutnávala na Pivovarském talíři, tedy hovězí šunce v pepři, šunce od kosti, uzeném boku a klobáse. Parta mladých Američanů usazená nedaleko pípy se zjevně rozhodla vyzkoušet všechny varianty sv. Norberta. Asijský pár si zase objednal obrovské pečené vepřové koleno a s chutí k němu upíjel jantarového Norberta.

Protože má Gourmetguru zdejší speciály rád, vyzvídal, co pivovar právě připravuje. Od Marka Kocvery, syna majitele, se dozvěděl, že brzy bude na čepu Sv. Norbert masopustní, 16stupňový nakuřovaný porter s obsahem alkoholu 6,3 procenta.

Bude to svrchně kvašené tmavé pivo, které se vaří k příležitosti tradiční pivovarské zabijačky. Nakuřovaný slad dává pivu lehce uzené tóny a doplňuje sušší sladové tělo, vysvětlil Marek Kocvera. Dodal ještě, že letos je porter klášterního pivovaru obohacen o dubové dřevo se skotskou whisky, kterým se simuluje dozrávání v sudu po whisky. Gourmetguru je na masopustní speciál velmi zvědavý!

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.