Málokdy platí tak doslova, že láska prochází žaludkem, jako na svatého Valentýna. I jídlo totiž může vyjadřovat něžné city a vhodně zvolený gastronomický zážitek skvěle navodí atmosféru pro další průběh dne či večera.

Den zamilovaných svět slaví 14. února. Svátek, který k nám byl importován teprve nedávno a ujal se nejprve hlavně mezi mladými. Nabídka v restauracích ovšem naznačuje, že dnes už jej i u nás vzal za svůj mnohem širší okruh hostů.

Sklenička na úvod uvolní, v případě potřeby prolomí ledy. Vůně a barvy podpoří vzrušující očekávání, vyladěná kulinářská kouzla umocní pohodu. Svět kolem pak už je sám o sobě o něco krásnější, natož ve společnosti příjemného partnera. K tomu všemu některé potraviny, stejně jako nápoje mají afrodiziakální účinky a napomohou tak harmonii citů a chutí.

Slovo týdne

Valentýnský přípitek

jarvis_589c60f5498ebedee0e158d1.jpeg

Podobně jako má mírná konzumace alkoholu pozitivní vliv na zdraví, má jej i na průběh romantického večera a prožívání sexu: působí relaxačně, zlepšuje náladu i komunikaci a také rozšiřuje periferní krevní oběh. Klíčové je pochopitelně množství – sedmička ve dvou je více méně ideální afrodiziakum. A co zvolit? Šumivé víno působí vznešeně, růžové evokuje jaro, čas plodnosti, erotiku a mívá teplou barvu i příjemně ovocnou chuť. Červené se sametovým projevem, dobrou ovocností a svěží kyselinkou se také skvěle hodí. Zato na jahody a sekt pozor. Kvalitnímu šumivému vínu jahody jen ublíží, takže pokud ano, jen jako nástroj pro flirt.

Takže nechte klidně ležet v regálu plyšáky se srdíčkem, zapomeňte na okázalé nákupy u Tiffanyho, taková skvělá večeře nebo alespoň malá sladkost mohou zafungovat v rámci slavnostních romantických okamžiků mnohem lépe než "milostné úplatky" na lačný žaludek.

Bublinky i ústřice