Málokdy platí tak doslova, že láska prochází žaludkem, jako na svatého Valentýna. I jídlo totiž může vyjadřovat něžné city a vhodně zvolený gastronomický zážitek skvěle navodí atmosféru pro další průběh dne či večera.

Den zamilovaných svět slaví 14. února. Svátek, který k nám byl importován teprve nedávno a ujal se nejprve hlavně mezi mladými. Nabídka v restauracích ovšem naznačuje, že dnes už jej i u nás vzal za svůj mnohem širší okruh hostů.

Sklenička na úvod uvolní, v případě potřeby prolomí ledy. Vůně a barvy podpoří vzrušující očekávání, vyladěná kulinářská kouzla umocní pohodu. Svět kolem pak už je sám o sobě o něco krásnější, natož ve společnosti příjemného partnera. K tomu všemu některé potraviny, stejně jako nápoje mají afrodiziakální účinky a napomohou tak harmonii citů a chutí.

Slovo týdne

Valentýnský přípitek

jarvis_589c60f5498ebedee0e158d1.jpeg

Podobně jako má mírná konzumace alkoholu pozitivní vliv na zdraví, má jej i na průběh romantického večera a prožívání sexu: působí relaxačně, zlepšuje náladu i komunikaci a také rozšiřuje periferní krevní oběh. Klíčové je pochopitelně množství – sedmička ve dvou je více méně ideální afrodiziakum. A co zvolit? Šumivé víno působí vznešeně, růžové evokuje jaro, čas plodnosti, erotiku a mívá teplou barvu i příjemně ovocnou chuť. Červené se sametovým projevem, dobrou ovocností a svěží kyselinkou se také skvěle hodí. Zato na jahody a sekt pozor. Kvalitnímu šumivému vínu jahody jen ublíží, takže pokud ano, jen jako nástroj pro flirt.

Takže nechte klidně ležet v regálu plyšáky se srdíčkem, zapomeňte na okázalé nákupy u Tiffanyho, taková skvělá večeře nebo alespoň malá sladkost mohou zafungovat v rámci slavnostních romantických okamžiků mnohem lépe než "milostné úplatky" na lačný žaludek.

Bublinky i ústřice

Lahodná chuť malin a kvalitní bílé čokolády ve smetanovém krému vzbuzuje slastné rozechvění celkem spolehlivě, ačkoliv zázračné účinky na potenci či kvalitu milostného prožitku od potravin přece jen nečekejte. I ono slůvko "afrodiziakální" je totiž nutné brát s patřičným nadhledem, neboť obsah látek, které pomáhají vzbudit milostnou touhu a zlepšit prokrvení v těle, je zpravidla v potravinách nepříliš vysoký.

Pravda, často se hovoří například o pozitivním vlivu mořských plodů − především ústřic − na sexuální výkonnost. Údajně si ji takto zvyšoval i legendární milovník Casanova. Otázkou ovšem je, v jakém množství a jak pravidelně by musel člověk ústřice konzumovat a zda by nakonec takový šperk z luxusního klenotnictví nevyšel ve výsledku levněji. Což platí stejně o další pochoutce s podobnou pověstí a vysokou cenou − kaviáru.

Často zmiňovaným afrodiziakem je také čokoláda. Ta už peněženku zdaleka tolik nezruinuje, bohužel průzkumy posledních let odsunují její skutečný vliv na kvalitu sexuálního prožitku taktéž do kategorie mýtů. Prokázaný je však fakt, že látky v ní obsažené umocňují příjemné pocity, což údajně působí zejména na ženy.

Jaké potraviny tedy zbývají ve hře? Podle internetového serveru Prozdraví.cz je to například celer. V šetřílcích může navodit euforii už samotná cena − oproti kaviáru a ústřicím mizivá. Účinky taky nic moc, ale zase je celer rozhodně chutnější než třeba Asijci doporučovaný drcený roh z mladého kozla či nosorožce.

Med, chřest a koření

V malé míře k libidu přispívá také ovoce − například jahody, čerstvé fíky či banány, ze zeleniny také chřest, česnek, dále ořechy. Z koření chilli papričky, pepř, zázvor, vanilka, skořice, kardamom či muškátový oříšek.

"Za zmínku stojí také kustovnice čínská, která je symbolem síly, vytrvalosti, sexuální potence a touhy. Ale i peruánská bylina maca," píše se na zmiňovaném serveru. A skutečným zázrakem je prý ženšen. Afrodiziakum, ale podobně jako většina jmenovaných potravin také klíč k věčné mladosti a ke zdraví. A pak že ten Valentýn je k ničemu!

Dort s pěnou z bílé čokolády

Vypadá nádherně, chutná neodolatelně a pro valentýnské oslavy je jako stvořený. Dort na svátek zamilovaných je pro domácí podmínky upravenou verzí zákusku cukrářky Ivety Fabešové, jak jej připravila ve své cukrárně IF Café.

◼ Suroviny na deset porcí

600 g smetany,
90 g cukru,
45 g vody,
100 g žloutků,
7 g želatiny,
225 g bílé čokolády,
misku čerstvých malin,
piškotový korpus o průměru 24 cm.

◼ Postup

Nejprve si dáme do studené vody nabobtnat želatinu a pak našleháme žloutky. Cukr rozpustíme ve vodě, kterou zahříváme na 120 °C. Když cukrový rozvar dosáhne požadované teploty, opatrně jej přilijeme ke žloutkům a směs vyšleháme do tuha. Také šlehačku dobře našleháme, nabobtnanou želatinu rozpustíme zahřátím v mikrovlnné troubě a čokoládu zase ve vodní lázni. Vše přidáme k vyšlehaným žloutkům s cukrovým rozvarem a řádně promícháme metličkou, aby vznikla jednolitá hmota. Do dortové formy na piškotový plát o průměru 24 cm (upečený dle klasického receptu nebo koupený) nalijeme polovinu krému, ten poklademe malinami a překryjeme zbytkem krému. Uhladíme, dáme ztuhnout do lednice a dle fantazie dozdobíme.