Když se Gourmetguru dozvěděl, že součástí probíhajících oprav a oživení Rudolfina je také rekonstrukce kavárny Café Rudolfinum neboli Sloupového sálu, nemohl se dočkat jeho otevření. Přestavbu, která vyšla na devět a půl milionu korun a navrhl ji Atelier Brno vedený architektem Petrem Hrůšou, provozovatelé úspěšně završili 14. února, kdy se kavárna slavnostně otevřela veřejnosti.

Když Gourmetguru po několikaminutovém tápání objevil dvoranu, do které se vchází bočním vchodem od Vltavy a v níž je kavárna doslova ukrytá, okamžitě ho zaujalo velké černé křídlo ve středu kavárny. Zapůjčila ho společnost Petrof a návštěvníka přímo vybízí, aby si šel zahrát pár tónů. Gourmetguru litoval, že hrát neumí. Druhou dominantou prostoru podniku je mohutný barový pult dekorovaný dubovými a ořechovými ploškami, stejný vzor zdobí i stěny.

Jak Gourmetguru zjistil, o gastronomii se v Café Rudolfinum stará společnost Zátiší Group. "Vytvořili jsme českou a zároveň kosmopolitní kavárnu ve výkladní síni tuzemské kultury," uvedla Renata Lukášová, Fresh & Tasty Director společnosti. Pro Zátiší Group, která v Praze provozuje převážně restaurace a catering, se jedná o vůbec první kavárnu. Z mlýnku voní káva dodaná českou pražírnou La Bohème Café.

Gourmetguru ochutnal hned několik jídel z nabídky: čerstvé sýry z farmy Krasolesí, žitný chléb s nakládanou zeleninou, kuřecí roládu se špenátem a vajíčkem i cheesecake s mákem. Degustační misi završil čajem se lžičkou medu, který pochází přímo ze střechy Rudolfina – tam se nachází několik včelínů.

Až Gourmetguru vyrazí do Rudolfina na koncert České filharmonie či některou z výstav, Sloupový sál zcela určitě navštíví znovu. A třeba se do té doby naučí hrát na klavír.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.