Desmond Payne, Beefeater master distiller, drží svou prestižní pozici bezmála čtvrt století. Když jsem právě před dvěma lety prezentoval na tomto místě jeho Burrough's Reserve a připomněl milníky nenásilného vývoje kdysi jediné varianty London Dry ginu vyráběného skutečně v metropoli Británie, netušil jsem, že po jeho prvním "vydání" v atypické lahvi bude jistý příklon k vínu pokračovat.

Na jeho etiketě je i tentokrát uvedeno Oak Rested Gin. Avšak zatímco v prvním případě gin "odpočíval" naprosto otevřeně v sudech po Lilletu, aperitivní specialitě z jihu Bordeaux, tentokrát se tak děje v sudech po bordeauxském vínu. Desmond je tajnůstkář a Katka Kluchová, Beefeater ambassadress v Česku a na Slovensku, jakbysmet, takže otázku, které odrůdy se v sudech vyvíjely před ginem, odmítá s tím, že je "…nebude komunikovat".

Dám v sázku svou pověst a tipnu si, že z červených to je Cabernet Sauvignon (je méně razantní než Merlot, jenž by ginu vzal příliš mnoho osobitosti) a z bílých Sauvignon blanc (Semillon je odrůda choulostivá a přece jen sladká, takže se pro "suchý" destilát nehodí).

Burrough's Reserve Edition 2 voní lehce po pryskyřici, jež se elegantně doplňuje s jalovcem (ale tenhle tandem se projeví až zhruba po deseti minutách od nalití do sklenky), přičemž dřevo sudu představuje hodně vzdálenou kulisu. Vzrušující zážitek nastává až v ústech. Harmonie koření a alkoholu (Desmond se nenechal vyprovokovat k více než 43 procentům, takže gin "nedrhne") nemůže být naladěna lépe. Krátce: Beefeater nikdy nechutnal tak skvěle.

Výrobce doporučuje pít Reservu "čistou", a to mraženou počínaje a nechlazenou konče. Na mrazničku zapomeňte a do "čisté" se nenuťte. Namíchal jsem si s ní Martini 2 : 1 a lahev vypiji jenom takhle!