Tibetskou restauraci Gourmetguru na gastroscéně hlavního města postrádal. Potěšila ho proto zpráva, že 1. března se ve Slavíkově ulici na Vinohradech jedna taková otvírá. Gourmetguru sice neumí tibetsky, podařilo se mu ale zjistit, že název restaurace AMA v překladu znamená "máma".

"V České republice žijeme už docela dlouho a opravdu se nám tady líbí," prozradili Gourmetguruovi zakladatelé podniku, Tibeťané Jamyang Shenphen a Sonam Tsering. Oba se před lety během svého pobytu v Indii seznámili s Češkami a nakonec se sem přistěhovali.

Přesto se jim prý občas zasteskne po domově – a nejlepší způsob, jak si ho připomenout, je uvařit si něco dobrého z vlasti: třeba nejznámější tibetskou specialitu momo. Tyto knedlíčky plněné masem nebo zeleninou najdete i v menu restaurace. "Často jsme tibetská jídla připravovali českým kamarádům, kterým velmi chutnala. A tak jsme se rozhodli pro vlastní restauraci," pokračují majitelé. Peníze pro svůj projekt sháněli na crowfundingovém portálu Hithit, kde se jim během čtyřiceti dnů podařilo vybrat bezmála 300 tisíc korun.

Restaurace AMA. Foto: archiv restaurace

Jak Gourmetguru pochopil, Tibeťanům v Česku chutná – alespoň těm, kteří vlastní restauraci AMA. Nejraději si v českých restauracích objednávají svíčkovou, vepřo-knedlo-zelo a tatarský biftek. "Ač to může znít překvapivě, tibetská kuchyně je té české velmi blízká. I my máme kynutý knedlík, jen jej připravujeme jako malý bochánek a říkáme mu tingmo."

Gourmetguru do malého pražského Tibetu zavítal na oběd hned v první den "ostrého provozu". Velmi si pochutnal na denním menu – prvním chodem byla polévka Dal z červené čočky, kterou si dochutil nadrobno nasekanými chilli papričkami naloženými v oleji. Jako druhý chod dostal na stůl ngotse phagsha, restované vepřové maso s čínským zelím a úhledný kopeček bílé rýže. Jídlo bylo lehké, nemastné a hlavně nepřekořeněné. Chuť čínského zelí v kombinaci s vepřovým masem příjemně překvapila. Obsluha byla sice poněkud pomalejší, to se ale dá první den provozu restaurace pochopit.

Příjemná atmosféra restaurace Gourmetgurua naladila. Do příští návštěvy se snad naučí aspoň tibetský pozdrav!

DSC 1966

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.