Do nedaleké Mlýnské kavárny, z níž občas nad ránem vycházejí prezidentští kandidáti, by nejspíš nezašel, protože se tam kouří. Ale Café de Paris na pražské Kampě má pro Rostislava Jirkala, spoluzakladatele společnosti Servodata, z níž po 25 letech odcházel jako její prezident, speciální kouzlo. Jeho syn, dnes devítiletý, je na zdi podniku zvěčněný coby jeho nejmladší štamgast: na fotce spí růžové nemluvně v povijanu, zatímco zbytek rodiny decentně připíjí na jeho zdraví.

Ačkoliv Jirkal chodí do Café de Paris jen několikrát do roka, ve zdejší nabídce se výtečně orientuje. A když ji rozebírá s obsluhou, má autoritu. "Pro účely našeho setkání by bylo nejlepší, kdybych si dal zdejší vyhlášený entrecôte, ale na poledne je to trochu náročná volba," říká a číšník mu dává za pravdu. Nakonec si objedná foie gras a grilovaného halibuta s pečenou zeleninou − mimo jiné proto, že budou "hezky vypadat na fotkách".

To je opravdu velmi ohleduplné; já na spíš než na vizuální stránku věci hledím na vlastní chaotické stravovací návyky. Po pozdní snídani, jaká by dojala i dřevorubce, volím krémovou zeleninovou polévku z denní nabídky a makové lívanečky s borůvkami − obojí v naději, že tato kombinace bude působit poněkud éteričtěji.