Setkali jsme se na večírku. Richard Stávek je zajímavý vinař z moravských Němčiček. Bylo před Valentýnem, a tak jsem se z pěti otevřených lahví z jeho produkce rozhodla pro romantické růžové. Ale místo zamilovaného pohlazení mě víno už na nose zdravilo pěkně divoce. Pohled na vinětu napověděl. Jmenovalo se Divý Ryšák 2015!

Ve vůni byly zajímavé neuhlazené tóny, asi jako když u vinaře strkáte nos do kádě s vínem. I na jazyku byl Ryšák nevycválaný a mírně lechtavý, avšak ovocný a docela příjemný. Cítila jsem v něm lesní jahůdku, ostružinu a červený rybíz. Divost víno neopouštěla ani s dalšími doušky, v dochuti mě překvapila hezky uleželá třešňová bublanina.

Ne vždy mám tu šanci ochutnat víno poprvé přímo s vinařem, a tak jsem se Richarda Stávka zeptala, jaké nuance ve vínu cítí. Rozpačitě se usmál. "Víte, mě na ty řečičky z viněty moc neužije!" No, vzhledem k tomu, že mám tenhle sloupek na podobných "řečičkách" postavený, to nebyl zrovna ideální start konverzace. Ale hned jsem mu to odpustila.

Stávek není v Němčičkách neznámé jméno, vloni jsem navštívila Richardova bratra Jana, specialistu na růžovky a nositele mnoha ocenění. Richard jde trochu jiným směrem, je takzvaný autentista a vína vyrábí starými metodami. Nejsou to vína pro každého a ani pro každou příležitost. Jsou živá, neposlušná a překvapující. Komu to vyhovuje, ten si je oblíbí.

Ryšák je staré označení pro růžovky vyrobené ze směsi hroznů, v tomto případě dvanácti různých odrůd. V nich dominuje stará hybridní odrůda Isabella, s obsahem 5−10 procent. Víno leží na kvasnicích v keramických nádobách a je vyrobeno bez přidání síry a siřičitanů.

Divý Ryšák 2015 je víno pro fajnšmekry, čemuž odpovídá i maloobchodní cena 320 Kč v e-shopu. Ročník 2014 si koupíte už jen v restauracích, a ne ledajakých. Třeba v pražské La Degustation Boheme Bourgeoise. Ale s pořádnou dávkou štěstí na něj natrefíte i v několika restauracích na newyorském Manhattanu.