Jsem jeden z nich. Myšleno lidí s houskou. Nikoliv, není to nic, za co by se měla dávat Nobelova cena, prostě plátek sekané v bílém pečivu. Na výběr buď s hořčicí, nebo kečupem. Ale já ji mám nejradši bez ničeho. Protože chuť té sekané je famózní. Ptám se Terezy Bočkové, spolumajitelky lahůdkářství J. Gruber, čím to je. "Taky jsem o tom už přemýšlela. A myslím, že je to tím, že je ta sekaná prostě dobrá," usměje se.

Sešli jsme se na oběd nikoliv s houskou v ruce, ale v bistru Proti proudu. To je jen kousek od lahůdkářství, tak pět minut chůze. "Mám to tady ráda, protože se tu dá snídat celý den. Někdy se sem třeba i na několik hodin zašiju s notebookem a pracuju," říká. Podobně chodí i do nedalekých kaváren Můj šálek kávy nebo Mamacoffee. Udělá tam toho obvykle víc než v obchodě, kde většinou sedí s notebookem na mrazáku.

Tereza Bočková je z Brna a tam taky bydlí. Zde v roce 2013, s kamarádkou a jejím bratrem, začali jako tři společníci provozovat první obchod. O tři roky později následoval ten karlínský. V Praze dnes tedy tráví tak tři dny v týdnu. A do Karlína se zamilovala. "Jsem Brňačka, jakože opravdová Brňačka, takže jinde bydlet nechci, ale kdybych se už musela stěhovat, tak do Karlína."

Pracovní oběd s Terezou Bočkovou

Vypadá mladě, a když jí to řeknu, má pocit, že ji jen chci potěšit. Ale kdepak, navíc mladistvý dojem posiluje všechna ta energie, kterou překypuje. Tereza Bočková na vás už na prvním setkání působí jako jedna z těch žen, které všechno chtějí hned, a pro jistotu také stále rychle mluví. Když už se bavíme o věku, začne mě trumfovat vzpomínkami na svůj první mobil v 90. letech, údajně Motorolu s anténkou. Nenechám se zahanbit a vytahuju − pouze verbálně, pochopitelně − i já svůj první mobil. Model Dancall, rovněž s anténkou.

BISTRO PROTI PROUDU

◼ Karlínské bistro vlastní (se svým manželem) rovněž bývalá novinářka Karolina Konečná. A také autorka kuchařky s recepty ze Sardinie. "Karolina je mi sympatická, protože je trochu jako já. Plná energie, pozitivní, se spoustou plánů," říká Tereza Bočková.

◼ Ve stálé nabídce bistra jsou mimo jiné vyhlášená pomazánka či skvělé dorty. My jsme obědvali shodou okolností v den, který Britové přejmenovali na Pancake Day neboli Palačinkový den. Takže menu se tomu dočasně přizpůsobilo.

O mobilech nemluvíme náhodou, Tereza Bočková totiž začínala jako novinářka v brněnském odborném vydavatelství Computer Press, kam nastoupila hned po vysoké. Neptejte se, k čemu bylo mladé editorce časopisů o moderních technologiích studium češtiny a estetiky na brněnské filozofické fakultě. Ale asi jí nebylo o nic víc užitečné než teď, kdy do Česka dováží mimo jiné sekanou, paštiky či extrawurst.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se