Životopis irské Tullamore D.E.W., nejspíše nejprodávanější značky kategorie whiskey/whisky v České republice, má za sebou šedesátileté období bez vlastní výrobní základny. Skončilo v roce 2014, kdy společnost William Grant & Sons (budete znát jejich Glenfiddich, která přešlapuje mezi celosvětově prvním a druhým místem v prodeji sladové skotské whisky, na němž se střídá s The Glenlivet) vybudovala v Tullamore, kolébce značky od roku 1829, pozoruhodný lihovar vybavený nejmodernější technologií třetího tisíciletí.

Jeho produkci sice ochutnáme nejdříve až letos na podzim, kdy první litry jeho destilátu dosáhnou zákonné "plnoletosti", to jest tří let zrání v sudu, ale první čiperné vlaštovky, jež "přilétají" díky dlouhodobé spolupráci s jiným lihovarem na jihu Irska a "dělají jaro" Tullamore D.E.W., se objevují už teď.

Na sklonku minulého roku ohlásil majitel značky novinku, Tullamore D.E.W. cider cask finish. Zrála v sudech po bourbonu a dozrávala tři měsíce v sudech, v nichž se vyvíjel cider (zkvašená šťáva z jablek o nízkém objemovém procentu alkoholu).

Globální ambasador značky John Quinn (pobyl před několika lety v Olomouci a v Praze, kde se účastnil zdejší světové premiéry Tullamore D.E.W. Black) vysvětlil vliv technologického postupu na vlastnosti novinky: "V době, kdy kvasí v sudu šťáva z jablek, se dřevní hmota obohacuje o ostře nasládlé tóny, jež pak příznivě ovlivňují závěr zrání naší whiskey." Sotva pak udiví, že ve vůni je znát zelené jablko, jež v chuti doplňuje slad, jemně zastřený opáleným dřevem.

Výrobce bude produkovat přitažlivou variantu své whiskey výhradně od září do listopadu, v době sklizně lokálních irských jablek a jejich zpracování na čerstvý cider.