Gourmetguru v gastronomii experimentuje rád, ocení ale i typické české chutě. V restauraci si klidně dá svíčkovou a české pivo a v baru potom... Jaký je vůbec český národní koktejl? Stejnou otázku si nyní položila také Česká barmanská asociace (CBA) a rozhodla se vyzvat všechny barmany a příznivce koktejlové kultury, aby jí pomohli národní drink najít.

Brazilci vynalezli Caipirinhu z limetky, třtinového cukru a cachacy, v Singapuru se pyšní koktejlem Singapore Sling založeným na ginu, třešních a ananasu. Češi si sice v poslední době oblíbili třeba Aperol Spritz, ten ale pochází z italského Tyrolska. Ačkoli máme skvělé barmany i spoustu nápaditých barů, žádný koktejl nemůžeme označit za národní.

"Nezáleží na tom, jestli půjde o sladký nebo hořký drink, krátký či dlouhý. Měl by však být historicky známý a jeho základ by měla tvořit typická česká lihovina dostupná v běžném tuzemském baru," sdělil Gourmetguruovi člen odborné rady CBA Miroslav Černík.