O ostravské bytové Kavárně Daniel Gourmetguru tu a tam slýchal nadšená vyprávění. Když ho proto cesty zavedly do moravskoslezské metropole, vydal se podnik v části Moravská Ostrava hledat. Nacházet se měl v okolí tramvajové zastávky Důl Jindřich, pojmenované podle bývalého černouhelného hlubinného dolu.

Gourmetguru chvíli bloudil, než objevil nenápadný vchod do starého bytového domu. Když ale poté vystoupal do druhého patra, ocitl se v příjemné bytové kavárně, která atmosférou i vzezřením odpovídala 30. letům minulého století. Zahaloval ji jemný kouř z cigaret a doutníků. Gourmetguru prošel okolo usměvavé obsluhy za barovým pultem v předsíni a usadil se do pohodlného gauče v dobovém stylu.

V nabídce Gourmetgurua oslovily dvě speciality: Triga, vydatná trojkombinace kávy, medovníku a sklenky džusu, a Domácí štěstí v podobě kávy a jablečného koláče. V obou případech si návštěvník může vybrat mezi klasickým espresem a velkým hrnkem café au lait, kávy s bohatou mléčnou pěnou a skořicovým cukrem navrch. Gourmetguru zvolil Trigu a ochutnal výtečný bezlepkový medovník.

Kavárnu před bezmála osmnácti lety založili společníci Daniel Skeřil a Daniel Lachovský, roku 1999 přidali ještě sousední Dunbar jako rozšíření denního podniku. V Dunbaru hostům nabízejí Sabat, litrový džbán jakéhokoliv oblíbeného drinku. "Dohromady jsou bar a kavárna jeden celek, jako jin a jang," vysvětlil Daniel Skeřil.

Z Ostravy Gourmetguru odjížděl s několika gastrozážitky. Kam se ještě vydal? To se dozvíte v dalších zápiscích.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.