Po druhé odpolední sestupuji s Lukášem Klakem do suterénních prostor hotelu Cosmopolitan, kde se skrývá malá kantýna vybavená udržovacími varnami, z nichž si minimálně dvakrát denně mohou zaměstnanci nabrat teplý pokrm. "Sám obvykle nejím v restauracích. Nejsem gurmán. Máme vlastní kantýnu v zázemí, kde se stravuji jako ostatní. Od určité velikosti je to standard většiny hotelů," říká ředitel Cosmopolitanu. Kromě denní nabídky se sem navíc stahují i zbylá jídla z hotelových restaurací − z nedalekého Café Imperial a z místního bistra Next Door by Imperial. V obou šéfuje kuchyni Zdeněk Pohlreich.

V kantýně, kterou mi Lukáš Klak ukazuje, právě dojídaly dvě dámy. Obědové varny byly už v této době téměř prázdné, ale my jsme se stejně už předem objednali do zmíněného Next Door.

Specialita šéfkuchaře

Zasedli jsme ve výjimečném prostoru s otevřenou kuchyní a s proskleným "světlíkem" ve tvaru jehlanu, který se jistě neobešel bez dohadování s památkáři. Moderní design interiéru napovídá, že nová restaurace má ambici vyrovnat se světovému trendu bister, v nichž může zákazník v "přímém přenosu" pozorovat, jak vzniká pokrm, který mu za chvíli přistane na stole.

Next Door by Imperial

Hotelová restaurace, která se nachází jen pár metrů od Café Imperial – v novém hotelu Cosmopolitan. V restauraci, nebo lépe v bistru (ovšem na světové úrovni) šéfuje kuchyni Zdeněk Pohlreich. Nabídku majitelé charakterizují jako "odlehčenou, ne tolik zahuštěnou českou stravu", která doplňuje protější Imperial.

Lukáš Klak přistoupil k výběru oběda vlažně. Suverénně si objednal grilovanou hovězí loupanou plec s pečenými rajčaty a s bramborovou kaší. Mně s výběrem přispěchal na pomoc další z otců obou hotelů a restaurací Lukáš Koubek. Na jeho doporučení jsem zvolila přímo Pohlreichovu specialitu Sea Bass neboli mořského okouna s přelivem z limetek, zázvoru, pórku a cukety.