Čaj matcha, který se pěstuje na japonských farmách na zastíněných polích, Gourmetguru ochutnal ve studené i teplé variantě. Při přípravě směsi se lístky zeleného čaje drtí do jemného prášku – nápoj proto není odvar ani výluh, ale obsahuje celé čajové listy. Zachovává si tak vitaminy, minerály a silné antioxidanty. Uvádí se také, že má povzbuzující účinky a příznivý vliv na soustředěnost, náladu a metabolismus.

Jedním z největších dodavatelů matcha tea do Česka je společnost Čajová květina, která nakupuje japonský čaj od výrobců a dodává ho do restaurací i prodává přes e-shop MatchaTea.cz. V Česku působí čtyři roky. Na podzim 2015 otevřela v Osadní ulici v Praze showroom Matcha Point, kde mohou návštěvníci ochutnat celý sortiment čajů, které společnost do Česka dováží.

Jedním z jejích nejprodávanějších matcha čajů je Harmony, který teď získal hlavní cenu v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2016. Tu vyhrávají nejoblíbenější produkty uplynulého kalendářního roku. Oblíbenost se měří podle počtu nákupů v internetových obchodech, zájmu projeveného na sociálních sítích i hodnocení uživatelů. Matcha čaj Harmony zvítězil v kategorii Čaje, kde se utkal s více než devíti tisíci dalšími produkty.

"Takové ocenění je odměna za poctivou výrobu čaje, které se věnujeme a budeme v ní i nadále pokračovat," ujistil Gourmetgurua Petr Patočka, ředitel společnosti Čajová květina.

Čaj Harmony lze připravit zastudena smícháním s dvěma decilitry vody a protřepáním, zatepla zalitím dvěma decilitry vody o teplotě 65 °C. Gourmetguru doporučuje v obou případech čaj dochutit několika kapkami limetky nebo lžičkou medu.

Matcha tea

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.