Na břehu Rhôny

Výlety na jih Francie a návraty do Prahy se s přibývajícími litry vína postupně proměnily v pozoruhodný projekt vinného baru. Filip Hotový a Karel Karafiát před šesti lety založili podnik, jehož cílem bylo změnit ste­reotypy, které v této branži u nás panují. "Chtěli jsme lidem nabídnout možnost kvalitní víno svobodně ochutnávat, a to v prostředí s uvolněnou atmosférou bez snobského nádechu," říká Filip Hotový a dodává: "Navíc jsme se rozhodli zaměřit se jen na jedinou oblast a ručit tak za nejvyšší kvalitu našeho osobního výběru."

jarvis_58dbd84c498e76914dfaaa9b.jpeg

Majitelé přešli z neziskové organizace v oblasti vzdělávání do podnikatelského sektoru. Svoje edukační znalosti a zkušenosti teď využívají kupříkladu při pořádání ochutnávek.

Vinárna je, vedle široké nabídky lahví servírovaných obsluhou, postavena na principu samoobsluhy. Host si víno sám stáčí z takzvaných bag­-in­-boxů. Jde o vakuově uzavřené sáčky pro dlouhodobé skladování v kartonové krabici, která je opatřena kohoutkem. Zákazník není do ničeho tlačen, vybírá si, ochutnává a podle počtu vypitých deci si dělá čárky. Tempo je plně na něm. Návštěvu může zakončit sklenkou sofistikovanějšího vína z lahve, třeba od vinaře, který ho v průběhu večera zaujal nejvíce.

jarvis_58dbd84c498e76914dfaabf1.jpegS tímto nápadem přišli oba milovníci vinné révy přibližně rok po otevření prvního kamenného obchodu s vinným barem na Výtoni. "Podtrhnout svobodu v samoobslužné koncepci nám připadalo hezké, sám také nemám rád, když mi obsluha neustále stojí za zády," poznamenává Hotový. "Líbila se nám i poněkud kamikadze myšlenka, že lidem dáme plnou důvěru, že ještě více popustíme uzdu ve vztahu host−obsluha." Jak se ukázalo, množství lidí, kteří ideu ocení, výrazně převažuje nad těmi, kteří mají tendenci toho zneužívat.

Majitelé si postupně otevřeli další tři pobočky. Jedna z nich se nachází také na Výtoni, ve stejném domě, a nese příznačný název "Na břehu Rhôny Za rohem". Bag­-in­-boxy tu nenajdete, komornější prostředí je vhodné pro ty, kdo preferují obsluhu sommeliéra a složitější vína v lahvích. Další dvě pobočky s klasickým samoobslužným principem naleznete v Karlíně a ve Vršovicích.

Z interiérů dýchá lehkost provensálského venkova. Upravené lahve od vína najdou své znovuvyužití jako sklenice na vodu i jako misky na oříšky či další pochutiny. "Chtěli jsme vytvořit místo, které nabídne stejnou atmosféru, jakou cítíme my u vinařů ve Francii," popisuje Hotový. "Oni sami z vína žádnou zásadní vědu nedělají. Není to snobská záležitost, ale produkt, který je určený pro radost."

Bistro Špejle

jarvis_58dbd84c498e76914dfaabf5.jpeg

Lásku Čechů k chlebíčkům a k jednohubkám zkombinovali v tomto podniku se španělským tradičním jídlem pinxtos, které se podává na špejlích či párátkách. Pochází z Baskicka, servíruje se v malých porcích a hosté si vybírají přímo z nabídky na baru.

Jedna špejle přijde na 29 korun a při platbě se pouze sečtou.

"Zatímco v domovském Španělsku je systém špejlí složitější, jsou i barevně rozlišené či různě dlouhé, pro Čechy jsme chtěli přehlednější koncept. Líbil se nám svou hravostí a pestrostí," říká Jan Braniš, společník a manažer restaurace, kterou od loňského prosince najdete v pražské Jindřišské ulici.

Na neobvyklé pojetí bistra přišel zhruba před pěti lety se svými třemi kamarády, dnešními spolumajiteli, během dovolené strávené právě ve Španělsku. Interiér, v němž nechybí pozoruhodné prvky jako špejlové lustry, navrhl Krištof Hanzlík z architektonického a designového studia Collcoll.

jarvis_58dbd84c498e76914dfaabf9.jpeg

Výhodou je velká variabilita pokrmů. "Nechtěli jsme se omezit jen na španělské speciality nebo na chlebíčky," podotýká Braniš s tím, že se nezaměřují na žádnou kuchyni. "Jsme prostě Špejle. To je náš nosný bod," říká s úsměvem. "Servírujeme to, co nás napadne a co nám dovolí suroviny. Ne všechno samozřejmě lze naší formou servírovat. Důležitá je stabilita potravin, nějakou dobu musí vydržet na pultu a být v dobré kondici."