Dýně, či spíše tykve, jak by se měly správně nazývat, jsou na jídelníčku Evropanů od 15. století. Jednoleté popínavé rostliny z čeledi tykvovitých původem z Ameriky na starý kontinent dovážely hlavně španělské lodě. Pro námořníky představovaly zásobárnu vitaminů, která vydržela i několik měsíců. Nejvíc ale dýně šířili Benátčané. Při obchodování s Maďary používali tuto zeleninu jako osobité platidlo. Tykvím se kolem Dunaje začalo dařit a postupně se dostaly i do českých zemí.

První evropští osadníci severoamerického kontinentu přečkávali tamní zimy jen díky indiánům. Ti jim poskytli jídlo, mimo jiné i dýně. Hlady zemřela "jen" polovina z "bledých tváří" a ti, kteří přežili, začali na jaře z vděčnosti vysazovat dýně. Dnes patří například dýňový koláč (pumpkin pie) ke Dni díkůvzdání stejně neodmyslitelně jako krocan.