Zajímavý veganský podnik se před pár dny otevřel v blízkosti stanice metra Anděl. Nejedná se o běžnou restauraci ani bistro, nýbrž o jídelnu, kde vaří ženy bez domova. Za podnikem otevřeným 22. března stojí organizace Jako doma, která se věnuje tématu ženského bezdomovectví.

V Jídelně Kuchařek bez domova našly zaměstnání právě ženy v sociální nouzi, které nemají domov, ale rády vaří. Mohou tu projevit své kuchařské umění, pomoci prolomit hranice mezi bezdomovci a veřejností a třeba také snížit vlastní dluhy a zapracovat na svém návratu do společnosti.

"Při cestách Prahou jsme si všímali, jak lidé bez domova stojí fronty na jídlo. Přišlo nám smutné, že lidé, kteří sami umějí vařit, nemají vlastní kuchyň a jsou nuceni stát ve frontách. Vznikl proto nápad otočit koncept naruby," vysvětlila Tatiana Konrádová, manažerka Jídelny.

Gourmetgurua těší, že se v podniku vaří zdravě, z lokálních a sezonních surovin. "Chystáme se zpracovávat také tu zeleninu, kterou kvůli vzhledu obchody neprodávají. Jídla jsou cenově dostupná i těm, kteří si návštěvu běžné restaurace nemohou dovolit," prozradila Eva Kundrátová, jedna z Kuchařek bez domova.

Podle slov Tatiany Konrádové organizace Jako doma vychází z idejí ekologie, udržitelnosti, feminismu a práv lidí i zvířat. To je jeden z důvodů, proč pro Jídelna Kuchařek bez domova zvolila veganské stravování. Druhým důvodem je prý každodenní práce s lidmi vyloučenými ze společnosti. "Veganská strava nikoho nevylučuje, protože člověk, který jí maso, si veganské jídlo může dát, vegan či vegetarián si masovou stravu naopak nedá," dodala.

Aby podnik dostál své filosofii, je jeho interiér zařízený výhradně z recyklovaných materiálů a podílel se na něm ateliér Mars, který pracuje s recyklovaným sklem. Gourmetguru se těší, až ochutná například veganskou rajskou polévku či dhal z červené čočky a na stěně kuchařek se začte do příběhů i přání místního personálu.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.