Dubnová příroda dává najevo, že nastal čas medvědího česneku – bíle kvetoucí rostliny s dlouhými zelenými listy a svěží, lehce štiplavou chutí. V českých lesích a na loukách hledejte tenhle jarní životabudič na stinných vlhčích místech v listnatých a smíšených lesích a na loukách. Když to správné místo objevíte, můžete si domů odnést plnou náruč této rostliny, která má příznivé účinky na žaludek a střeva a oproti klasickému česneku není tak pronikavě aromatická.

Právě začátkem dubna, kdy ze země vyrůstají sytě zelené lístky, je chuť i aroma medvědího česneku nejsilnější. Pokud ale vyrazíte později a bylinku najdete už rozkvetlou, není to na škodu – medvědí česnek je jedlý v každé fázi růstu. České restaurace ho jako sezonní surovinu zařazují do jarních menu, dá se totiž zpracovat různými způsoby a zpestřit i "obyčejný" pokrm. Třeba chleba s tvarohem. Medvědí česnek české gastronomické podniky nabízejí v polévce, jako součást hlavního chodu, ale i zmrzlinového dezertu.

Babiččina zahrada a La Veranda

"Medvědí česnek lze najít v obou našich restauracích," říká šéfkuchař podniků Babiččina zahrada v pražských Průhonicích a La Veranda na Josefově Radek David.

V průhonickém podniku připravují krémovou polévku z medvědího česneku, přidávají ho však také do do nádivek či pyré. "Připravujeme také česnekové pesto," dodává Radek David. Restaurace v centru Prahy zase na jídelní lístek zařadila carpaccio z mušlí sv. Jakuba s quinoou, řapíkatým celerem, mladou mrkví a olejem z jarního česneku či dvoubarevné ravioli plněné jehněčím a telecím masem, telecím brzlíkem, mladým špenátem a jarním česnekem.

Hergetova Cihelna

Na polévku s medvědím česnekem se můžete vydat také do malostranské Hergetovy Cihelny, restaurace s výhledem na Vltavu a Karlův most. V čele zdejší kuchyně stojí šéfkuchař Vojtěch Václavík, který sází na lokální a sezonní suroviny. Ke krémové polévce s medvědím česnekem podává pečené šneky s konfitovaným žloutkem, hnědým máslem a petrželovým pestem.

Medvědí česnek patří mezi jeho oblíbené suroviny. "Mám ho moc rád. Skvěle chutná, dobře se kombinuje a je to snadno dostupná bylinka, která se dá i lehce pěstovat. Jeho sezona je bohužel velmi krátká, takže je dobré si ho natrhat či koupit hodně najednou a uchovat na horší časy," doporučuje Václavík s tím, že celá rostlinka se dá zamrazit a vydrží pak klidně do příští sezony.

Stonky a květy medvědího česneku se podle něj perfektně hodí k nakládání do octového nálevu společně s kapary. "Používám jablečný cider ocet nebo vinný ocet, ale zkusil bych klidně jakýkoliv pětiprocentní, třeba rýžový nebo malinový. Kapary i stonky se ale musí nejdřív naložit do soli, tak jako u normálních kapar trnitých, pak už je stačí jen opláchnout a nechat pár měsíců proležet. Ocet i kapary jsou nepřekonatelné v dochucování omáček všeho druhu, lahodná je třeba kombinace s majonézou nebo máslovou omáčkou a rybou," prozrazuje šéfkuchař své tipy.

Restaurant Hradčany

Na velikonočním menu šéfkuchaře Petra Patočky z Restaurantu Hradčany, který sídlí v prostorách Hotelu Savoy na Pohořelci, se medvědí česnek objevuje v trochu tradičnější variantě. Součástí jarního menu je nadívané králičí karé podávané se selskou slaninou, velikonoční nádivkou a listovým špenátem.

Angelato

V rodinné manufaktuře, která vyrábí poctivou italskou zmrzlinu, by asi medvědí česnek v nabídce čekal málokdo. Přesto se v menu objevil. Jak upřesnila majitelka podniku Biljana Kebakoska, v podniku připravují smetanové gelato s medvědím česnekem a s jogurtem.

Ochutnali jste medvědí česnek někde jinde? Napište nám do komentářů!pesto medvědí česnek