Vzdušný, moderní interiér, příjemná vnitřní terasa a sedm krušovických piv na čepu, včetně tankového Mušketýra. Taková je vizitka nově otevřené Šalandy v Karlíně, jejíž největší pýchou je ovšem prvotřídní "hospodská" kuchyně.

Moderně pojatá karlínská Šalanda má v síti krušovických "pivnic" výsadní postavení. Na rozdíl od ostatních podniků má totiž zcela svébytné a značně ambiciózní menu, pod kterým je podepsán zkušený šéfkuchař Tomáš Gebauer. A právě díky pestré nabídce unikátních, často značně inovativních hospodských pokrmů, které jen tak běžně nenajdete, je Šalanda výjimečná také v celopražském kontextu.

Tip:

Ochutnejte tvarohové knedlíčky plněné rumovou pralinkou a podávané s vanilkovým krémem.

Jak vysát morkové kosti

Pojďme si představit ty nejzajímavější z nich. Mezi předkrmy či chuťovkami k pivu potěší především smažené ovarové kroketky připravené z ovarového masa vyšlehaného s čerstvým tymiánem, rozmarýnem a malvazem, které se podávají s česnekovou remuládou. Další zajímavou a netuctovou chuťovkou jsou gratinované morkové kosti s kořenovou zeleninou a máslovou omáčkou či mimořádně lahodný a svěží sulc ze zauzeného telecího jazyka, servírovaný se salsou ze znojemských okurek zjemněnou medem.

Z nabídky:

1. Zadělávané dršťky s klobásou chorizo, česnekem a smetanou

135 korun

2. 12 hodin tažená hovězí květová špička s kořenovou zeleninou a jablečným křenem

189 korun

jarvis_58e50014498e6cb2e18dadd8.jpeg

3. Tvarohové knedlíky plněné rumovou pralinkou s vanilkovým krémem

119 korun

jarvis_58e50014498e6cb2e18daddc.jpeg

Tatarák s pivní salsou

Našimi největšími favority se ovšem staly výtečné zadělávané dršťky, vyvařené samozřejmě v kuchyni, připravené se zázvorem, chorizem a chilli a na závěr zjemněné smetanou. Měkké, křehké, pikantní, prostě jedna báseň. A povedený byl také tatarák z hovězí roštěné, ochucený pivní salsou a drcenými sušenými rajčaty, díky čemuž má jemnou, ale současně plnou chuť nepřebitou obligátním kečupem.

Sorbet z peprmintky

Příjemným zpestřením nabídky byla sezonní polévka z medvědího česneku či zajímavá chuťová kombinace v podobě mátovo-peprmintové granity s švestkovým čatní. Pro hosty, kteří váhají, pro jaký pokrm se rozhodnout, je v nabídce degustační šestice jídel vybraných šéfkuchařem, jež je možné doplnit také degustačním setem šesti točených piv. Ze stálé nabídky si hosté mohou objednávat od tří hodin, od jedenácti do tří je k dispozici obědová nabídka.

Staročeský Malvaz

Jak již bylo řečeno, na čepu je sedm krušovických piv, která se ve většině případů vyznačují větším řízem a hořkostí, přičemž klasickým příkladem "Krušovic" je jejich tradiční dvanáctka. Vedle tankového Mušketýru a pšeničného ležáku pro milovníky svrchně kvašených piv doporučíme ještě dvě stylová piva, a to především krušovické černé, lehce nahořklé pivo s výraznou karamelovou chutí, patřící mezi nejlepší tmavá piva u nás. A pak také polotmavý Malvaz, uvařený jako pocta chuťově výrazným staročeským pivům.

Podívejte se, jak v restauraci Šalanda připravují bezlepkový řízek z králičího hřbetu:

Jde to i bez lepku. Zkuste výborný králičí řízek podle šéfkuchaře

Restaurace Šalanda v Karlíně láká na bezlepkový řízek z králičího hřbetu. Šéfkuchař Tomáš Gebauer nám ukázal celý recept. K řízku se nejvíce hodí šťouchané brambory s jarní cibulkou.

Rozhovor se šéfkuchařem: Tomáš Gebauer

Bez čeho se v kuchyni neobejdete a proč?

Bez čerstvé suroviny. Ať se jedná o zeleninu, maso nebo cokoliv jiného, už sama čerstvost určuje, co budete podávat hostům. Stačí respektovat jejich skutečnou chuť, sem tam ji zdůraznit pomocí chytře zvolených přísad a máte vyhráno.

Adresa:

Krušovická Šalanda

Karlín
Thámova 18
Praha 8
www.restaurace­salanda.cz

S jakou surovinou či ingrediencí nejraději pracujete? A proč?

Mám rád čerstvé bylinky, ať už je to majoránka, šalvěj, levandule… Každá má svůj osobitý charakter, dávají pokrmům určitou nadstavbu, ať už ve vůni, chuti či jen při zdobení.

Do jaké české restaurace byste vzal své přátele a co byste jim doporučil ochutnat?

Samozřejmě do naší karlínské Šalandy. Třeba na ovarové krokety či tvarohové knedlíčky s rumovou pralinkou.