Už více než 120 let vznikají v olomoucké továrně Zora tabulkové čokolády a tyčinky Orion. Při příležitosti Velikonoc Orion pořádá ve spolupráci s agenturami Zaraguza a Indep Čokoládové studio, odkud si návštěvníci mohou odnést čokoládu vlastní výroby a také ochutnat tu profesionálně vytvořenou.

"Čokoládu vyrábíme z udržitelných ingrediencí. Až 80 procent mléka pochází od českých a slovenských výrobců a 85 procent cukru je českého původu. Kakao z Pobřeží slonoviny je certifikováno v sytému UTZ (certifikát udržitelnosti – pozn. red.)," uvádí Stanka Růžičková, manažerka projektu Čokoládové studio značky s ikonickou hvězdou v logu.

Tu vytvořil prvorepublikový malíř Zdenek Rykr. Umělec začal v roce 1921 vytvářet obaly, letáky a plakáty pro Orion, který byl jedním z největších výrobců čokolády a cukrovinek v meziválečném Československu. Kromě čokoládové hvězdy a nápisu Orion Rykr vytvořil třeba mouřenína na obalu tyčinky Kofila. 

Čokoládové studio Orion Gourmetguru navštíví v pražských Dejvicích v Café Záhorský, kde se akce koná od 11. do 13. dubna. A půjde nejen o gurmánský zážitek – prostory designové kavárny navrhlo studio JRA Magdaleny Rochové a podnik za ně vroce 2015 získal cenu Interiér roku. Návštěvníci studia tu mohou ochutnat čokoládu nebo si odnést velikonoční vejce či čokoládovou tabulku dotvořenou na místě. Průvodcem jim bude přední český čokolatiér Martin Pokorný.

Z Prahy míří Orion zpět domů, do Olomouce. Od 20. do 22. dubna se otevře Čokoládové studio v kavárně CAFE87. Návštěvníci si budou moci vytvořit čokolády dle vlastního přání, ochutnat hutnou horkou čokoládu nebo si koupit čokoládu na váhu. Průvodci jim budou čokoládoví mistři z vývojového oddělení továrny Zora. Studio se poté přesune do Bratislavy.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.