Obložený chlebíček nenechává chladným ani šéfkuchaře pražské restaurace Grand Cru Jana Punčocháře. "Když se řekne chlebíček, představím si snídani v lahůdkách Zlatý kříž," říká pohotově. Tam si nejvíce pochutnával na vajíčkovém chlebíčku se šunkou, který zapíjel žlutou limonádou. "Po chlebíčku jsem sáhl občas také při kocovině," přiznává s úsměvem.

V minulosti byl favoritem známého českého šéfkuchaře chlebíček s máslem, okurkou a uherákem, i jeho chutě se ale mění. "Už se snažím připravovat je jinak a zdravěji. Sáhnu­-li po majonéze, tak vždy domácí," pokračuje Punčochář s tím, že má rád třeba chlebíčky se sušenými rajčaty, šunkou od kosti, s kyselými rybičkami a pečenou paprikou nebo třeba se sardelovými oky.

Kyselé rybičky ho nyní opravdu baví, a proto speciálně pro magazín ego! připravil svou variaci chlebíčku s pečenými paprikami, ančovičkami marinovanými ve vinném bílém octu, kapary a smaženými ančovičkovými kostmi.

Postup:

Ančovičky očistíme, vyndáme vnitřnosti, rukou odstraníme kosti (které si uschováme) a necháme 10 minut proplachovat pod tekoucí vodou. Hodně prosolíme a necháme asi 30 minut stát. Následně ančovičky propláchneme pod studenou vodou a osušíme. Vložíme do vinného octa a čtyři dny marinujeme. Mix paprik opálíme letlampou a pomocí nože odstraníme slupku. Většinu paprik nakrájíme na malé kostičky a část na jemné proužky (ty si uschováme na později), přidáme olivový olej, bílý vinný ocet a lžičku zakysané smetany na zjemnění. Kosti z ančoviček zprudka osmažíme. Chléb nebo veku nakrájíme na plátky a na sucho opečeme na pánvi, přidáme salát z paprik, celé nakládané ančovičky, proužky paprik, kapary, šťovík a smažené ančovičkové kosti.