Oh Deer Bakery je malá pekárna, kterou si v Bělehradské ulici v pražských Nuslích otevřel jednatřicetiletý Lukáš Vašek. "Je založená převážně na principu 'take away', žádné velké posezení nechci," říká rázně a jeho slova potvrzuje malý pult, tři barové židličky a okenní parapet s chlupatou dekou, polštářem a výhledem na park Folimanka − pokud před pekárnou zrovna nestojí kamion, jak upřesňuje opavský rodák.

Aby podnik dostál svému názvu (deer znamená v angličtině jelen), ve znaku má siluetu s parohy, na stěně visí skutečná vycpaná trofej a Lukáš Vašek, který si stejnou přezdívku vysloužil ještě coby hráč basketbalu, má jelena na tričku i čepici.

Z ovčí farmy do Prahy

"Nabídl bych vám kávu, ale zrovna došla," směje se a jeho další sortiment pravděpodobně v brzkých chvílích čeká stejný osud, protože po croblihách se v průběhu dne jen zapráší. Otví­rací doba na dveřích sice hlásá zavíračku v pět hodin odpoledne, tak dlouho tu ale Lukáš Vašek nikdy zůstávat nemusí. Zato každý den vstává před třetí hodinou ranní a spěchá zadělávat těsto, aby bylo v osm ráno vše připravené.

Cronut čili Crobliha

◼ Cronut je hybrid francouzského croissantu a amerického donutu, který se nepeče, nýbrž smaží v oleji.

◼ Historicky první cronut vytvořil cukrář Dominique Ansel v roce 2013 v New Yorku a vlastní k němu ochrannou známku.

◼ Českou alternativou cronutu je crobliha, kterou v pekárně Oh Deer Bakery vyrábí Lukáš Vašek.

Ke sladkému měl blízko asi jako každé dítě, být pekařem prý ale nikdy netoužil. "Otec měl nedaleko Opavy malou ovčí farmu, ze které jsme chtěli vybudovat rodinný podnik s tradicí. Proto jsem nastoupil na střední zemědělskou školu. Bohužel otec brzy zemřel a já absolutně nebyl připravený farmu sám převzít," vzpomíná na smutný konec plánovaného rodinného byznysu.