Finca la Torre je jednou z nejmladších a zároveň nejúspěšnějších značek olivového oleje ve Španělsku. Vyrábí se v Andalusii, kraji mandlových a olivových hájů, odkud pocházejí takřka tři čtvrtiny španělské produkce.

"Víte, jaké jsou hlavní rozdíly mezi jednotlivými druhy oleje, když pomineme tisíckrát proprané heslo 'lisování zastudena'?" ptá se Victor Pérez Serrano, agronom a zástupce Finca la Torre. Chystá při tom typickou místní snídani, v níž hraje olivový olej stěžejní roli.

Háje Finca la Torre leží nedaleko hlavního města španělského Slunečného pobřeží, tedy Malagy, a historického města Antequera. Základem prvního denního jídla je v této oblasti bílý pšeničný chleba, který se nepropéká, aby zůstal vláčný, a na něj se kape olivový olej. Na střídku si Španělé nanášejí čerstvá drcená rajčata dochucená hrubozrnnou solí.

Nejlepší snídaně? Chleba s olivovým olejem

Vzápětí Pérez rozdíly mezi olivovými oleji objasňuje. "Extra panenský olej vyžaduje použití krásných a zdravých oliv z rané sklizně," vysvětluje. Musí jít o čistý a krátký proces, při němž se udržuje stabilní teplota kolem 26 stupňů a nepoužívají se žádné chemikálie. Na jedno kilo oleje je potřeba zhruba 10 kilo plodů.

finca la torre

◼ V současnosti jeden z nejkvalitnějších španělských olivových olejů Finca la Torre se vyrábí v organické a bio kvalitě z mladých olivových plodů.

◼ Krátká, zhruba měsíční sklizeň celkem čtyř odrůd musí pokrýt celoroční prodej.

◼ Značka vyprodukuje zhruba 100 tun oleje a 200 tisíc lahví ročně.

◼ K dispozici jsou jednodruhové i smíšené varianty, existují i oleje s příchutí citronu a pomeranče.

◼ Cena jednodruhového oleje "hojiblanca" o objemu 250 mililitrů je ve Španělsku zhruba 9 eur, existují i sběratelské a exkluzivní edice v plechových butylkách.

"Panenský olivový olej se vyrábí z méně kvalitních oliv s drobnými vadami, může být mírně chemicky upravený a teplota při výrobě je vyšší," pokračuje Pérez druhým typem oleje.

"Nejnižší kvalitativní stupeň, čili olivový olej bez přívlastků, vzniká ze starých, přemrzlých i nemocných plodů," dodává. Olej je potřeba chemicky upravit, jinak by prý byl naprosto nepoživatelný.