V malostranské Mostecké ulici objevil Gourmetguru nový podnik se zajímavým konceptem. Roesel – beer and cake, stálo na ceduli před vstupem do stinného průchodu starého domu. V turistickém centru vedle Karlova mostu si posléze Gourmetguru dal výborný domácí zákusek a pivo z malého východočeského pivovaru v Potštejně. A to za příznivou, neturistickou cenu. Gourmetgurua proto samozřejmě zajímalo, jak se sem podnik dostal.

"Spolumajitel Jindřich Kravařík je vnuk majitele domu, pana Roesela. Jeho rod žije na Malé Straně stovky let," objasnil Gourmetguruovi druhý společník David Hájek název podniku i jeho umístění. Oba někdejší spolužáci prý chtěli Mostecké nabídnout domácí alternativu k asijským restauracím, které v ní donedávna převládaly. Pojmenováním podniku po rodu malostranských starousedlíků chtěli také odkázat k trvalejším hodnotám, které kontrastují s místním rychloobrátkovým prodejem trdel a matrjošek.

Banánový chléb a potštejnské pivo Clock v Roesel - Beer & Cake.O jídlo se v Roesel Beer & Cake stará francouzsko-česká dvojice dívek. Eliška připravuje české chuťovky, které se skvěle hodí k pivu, jako je domácí játrová kuřecí paštika či škvarková, vajíčková nebo hrášková pomazánka. Eva přináší francouzský gastronomický um – připravuje vepřové rillettes, paté de campagne, pomazánku ze sušených rajčat, olivovou tapenádu nebo tartines, tedy chleby zapečené s raclettem.

"Podobně je to s dezerty – Eliška udělá skvělou bábovku nebo bublaninu, Eva upeče třeba fenomenální tarte au citron," doplňuje spolumajitel podniku David Hájek. Klasické cukrářské zákusky, jako jsou marokánky nebo linecká kolečka, odebírá podnik z cukrárny v Přelouči. Tu vlastní otec Jindřicha Kravaříka. "Snažíme se odebírat suroviny od malých farem," objasnil ještě Gourmetguruovi, který si pochutnával na výtečném banánovém chlebu a zapíjel ho potštejnskou desítkou.

Gourmetgurua samozřejmě zajímalo, proč v podniku čepují pivo Clock z východočeského minipivovaru. "Do Potštejna jsem jezdil na chalupu a místní pivo jsem si zamiloval. Potštejnské pivo bylo základem, na kterém jsme v podniku stavěli všechno ostatní. Dáváme mu náležitou péči – naražené sudy uchováváme v chladicím boxu, koupili jsme klasické 'vodorovné' pípy, které dají vyniknout kvalitě piva a vykouzlí smetanovou pěnu," zakončil David Hájek.Roesel - Beer & Cake v malostranské Mostecké ulici.
Foto: Cedric Larvoire

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.