Když s Janou Moravovou usedáme u masivního stolu rodinné restaurace Hliněná bašta, mou pozornost okamžitě upoutají její barevné náramky. "Věřím v sílu kamenů. Mým oblíbeným je křišťál, který dokáže absorbovat negativní energii z okolí. Jenom se musí po každém takovém karambolu čistit a poslední dobou je to potřeba celkem často," ukazuje první dáma Mountfieldu na nitku křišťálových zrníček na svém zápěstí.

Protože firma, v níž od konce minulého roku působí jako generální ředitelka, sídlí poblíž dálničního sjezdu na Velké Popovice, v průhonické restauraci se vyskytuje poměrně často. "Postavili ji z nepálených cihel, jež našli na skládce," upozorňuje. "A mají tady menu, které nabízí průřez několika světovými kuchyněmi. Ráda ochutnávám." V Hliněné baště se prý ještě nikdy nezklamala.

Páteční oběd s generální ředitelkou společnosti Mountfield Janou Moravovou
Hliněná bašta

◼ Rodinná restaurace na pomezí Prahy a Středočeského kraje je ukrytá mezi průhonickými rybníky. Díky zdejší prostorné terase, příjemnému prostředí, obsluze i nadstandardní gastronomii tu však nikdy není prázdno.

◼ Jídelní lístek nabízí polední menu, tradiční české speciality i ryby a další mořské delikatesy.

◼ Atmosféru středomořské kuchyně podtrhuje také dřevěný interiér protkaný námořnickou modří a velká akvária s pestrobarevnými živočichy.

Přestože je prosluněný den, volí horký čaj z čerstvého zázvoru, v rámci očisty organismu jej pije každý den, letní měsíce nevyjímaje. "Tak co si dnes dáme dobrého?" povytáhne obočí a zdůrazní, že v této restauraci mají také všechny suroviny opravdu čerstvé a kvalitní. V akváriích dokonce chovají humry. Ne pro ozdobu, samozřejmě. "Humra jsem tady ochutnala jednou a byl připravený velmi originálním způsobem: na grilu, plněný nádivkou s bylinkami."