Když s Janou Moravovou usedáme u masivního stolu rodinné restaurace Hliněná bašta, mou pozornost okamžitě upoutají její barevné náramky. "Věřím v sílu kamenů. Mým oblíbeným je křišťál, který dokáže absorbovat negativní energii z okolí. Jenom se musí po každém takovém karambolu čistit a poslední dobou je to potřeba celkem často," ukazuje první dáma Mountfieldu na nitku křišťálových zrníček na svém zápěstí.

Protože firma, v níž od konce minulého roku působí jako generální ředitelka, sídlí poblíž dálničního sjezdu na Velké Popovice, v průhonické restauraci se vyskytuje poměrně často. "Postavili ji z nepálených cihel, jež našli na skládce," upozorňuje. "A mají tady menu, které nabízí průřez několika světovými kuchyněmi. Ráda ochutnávám." V Hliněné baště se prý ještě nikdy nezklamala.

Páteční oběd s generální ředitelkou společnosti Mountfield Janou Moravovou
Hliněná bašta

◼ Rodinná restaurace na pomezí Prahy a Středočeského kraje je ukrytá mezi průhonickými rybníky. Díky zdejší prostorné terase, příjemnému prostředí, obsluze i nadstandardní gastronomii tu však nikdy není prázdno.

◼ Jídelní lístek nabízí polední menu, tradiční české speciality i ryby a další mořské delikatesy.

◼ Atmosféru středomořské kuchyně podtrhuje také dřevěný interiér protkaný námořnickou modří a velká akvária s pestrobarevnými živočichy.

Přestože je prosluněný den, volí horký čaj z čerstvého zázvoru, v rámci očisty organismu jej pije každý den, letní měsíce nevyjímaje. "Tak co si dnes dáme dobrého?" povytáhne obočí a zdůrazní, že v této restauraci mají také všechny suroviny opravdu čerstvé a kvalitní. V akváriích dokonce chovají humry. Ne pro ozdobu, samozřejmě. "Humra jsem tady ochutnala jednou a byl připravený velmi originálním způsobem: na grilu, plněný nádivkou s bylinkami."

Ačkoliv jsme obě nejprve pošilhávaly po lososovém tataráčku, ten nakonec volím jen já a paní ředitelka vybírá chřestový krém, který doplní v chilli marinovaným lososem s pomerančovou omáčkou a sezamovými semínky a místo brambor si vystačí s pečivem. Můj předkrm vystřídá grilované prso na višních s polentou.

jarvis_592ff12b498ed2c383adbfa3.jpeg
Generální ředitelka Mountfieldu Jana Moravová
Foto: Lukáš Bíba

Spolu s lákavě vyhlížejícím předkrmem přichází řeč na profesní stránku − v čele firmy, která je předním prodejcem zahradní techniky a bazénů v Česku i na Slovensku, by si totiž nejeden představil spíš pořádného chlapa. "S křovinořezem mě sice nepotkáte, ale s vertikutátorem, sekačkou či plotovými nůžkami určitě ano," směje se Jana Moravová. "Jsem vášnivá zahradnice a jako součást týmu, který schvaluje nové výrobky před zařazením do prodeje, je často testuji vlastníma rukama."

Vřelý vztah k přírodě si intenzivně pěstuje, stejně jako řadu ovocných stromů a zeleniny, ze které ráda a často připravuje řecké speciality. "Vlastní ovoce a zelenina jsou dnes velkým trendem. To vidíme i díky vzrůstajícímu zájmu o produkty obdělávající půdu. V minulosti chtěli všichni spíš okrasné zahrady, o které by se téměř nemuseli starat, dnes jejich části předělávají na užitkové."

Hezký život pro mladou holku

Generální ředitelkou je sice teprve půl roku, v Mountfieldu ale působí už od roku 1993. "Na gymnáziu jsem toužila vynalézt lék proti rakovině, nakonec jsem ale pracovala v cestovní kanceláři a díky tomu jsem se po revoluci podívala na různá místa," vypráví. Když přišel čas zkusit štěstí jinde, díky otci, který tehdy s Mountfieldem spolupracoval, zamířila sem.

jarvis_592ff12b498ed2c383adbfa7.jpeg
Generální ředitelka Mountfieldu Jana Moravová
Foto: Lukáš Bíba

"První týdny jsem se dost trápila. Předtím jsem byla neustále mezi lidmi a na cestách, byl to takový hezký život pro mladou holku. Najednou jsem se ocitla na vesnické pobočce jako asistentka vedoucího hlavního servisu, který za den řekl nanejvýš šest slov," vzpomíná pobaveně.

Prvotní zděšení však rychle opadlo a Jana Moravová dostala na starost první skupinu lidí v oddělení náhradních dílů. Zanedlouho pokročila ještě výš a na osm let se stala výkonnou ředitelkou společnosti. V prosinci ve funkci vystřídala Ivana Drbohlava, který před pětadvaceti lety Mountfield založil.

"Už předtím jsem řídila podstatnou část firmy kromě marketingu a obchodu. Moje pozice se ale změnila spíš z psychologického hlediska: tehdy jsem se vždy měla na koho obrátit se žádostí o rozhodnutí, radu. Dnes se všichni spoléhají na mě. Být ve firmě dvojka, nebo jednička je velký rozdíl."

V budoucnu by Jana Moravová ráda také sama vybudovala relaxačně­-meditační centrum, kde by mohl každý, kdo to potřebuje, rehabilitovat a čerpat sílu. Před půl rokem objevila ideální místo pro takové podnikání a nyní se jej snaží zvelebit a kultivovat. "Až dcery trochu povyrostou, chtěla bych také začít včelařit. Řídit velkou firmu je velmi náročné, je to práce hlavou a na výsledek musíte mnohdy dlouho čekat, proto ve svém volnu moc ráda pracuji rukama. Pocit uspokojení se dostavuje hned."